Gümüş ; Üreticilerimiz Çaresiz ve Zor Durumda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüş ; Üreticilerimiz Çaresiz ve Zor Durumda
DİNAMİK KURS YATAY
Abone ol
Gümüş ; Üreticilerimiz Çaresiz ve Zor Durumda
MANŞET, Anamur Haber, Anamur Haberleri, Anamur Son Dakika, Anamur Ziraat Odası,

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref tarafından bir açıklamaya yaparak, çi̇ftçi̇leri̇n enerji̇ sorununu aydi̇nci̇k zi̇raat odası ile bi̇rli̇kte bölge mi̇lletveki̇lleri̇ne, 26 tarim komi̇syonu üyeleri̇ne, TZOB Genel Başkanlığına ve enerji̇ pi̇yasasi düzenleme kurulu başkanlığına i̇letildiğini belirtildi.

Enerji̇ Pi̇yasasi Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na yazılan rapor şöyle:

“Tarımsal sulama abonelikleri ile ilgili üreticilerimizin çok kolay şekilde aşılabilecek sorunları var ama maalesef biz bu sorunları aşamıyoruz. Bu bağlamda Düzenleme Kurumu Başkanlığımızın desteklerine ihtiyacımız vardır. Aşağıda belirttiğimiz ve sadece idari mazlahattan oluşan sorunlarımızın çözümü için üreticilerimize yardımcı olacağınıza olan inancımız sonsuzdur.

1 - Enerjisa görevlileri kendine ait mülkü olmayıp kiralama yöntemi ile tarımsal faaliyette bulunan üreticilerimize her yeni kiralamada ve her parsel değişiminde yeni abone yapılmasını istiyorlar. Buda üreticilerimizin abone işlemi için iki üç gün gereksiz bir şekilde uğraşmasına ve maddi olarak ekstra masraf etmelerine sebep olmaktadır. Üreticilerimiz kiralama yöntemi ile üretim yaptıkları arazi için aldıkları aboneyi üretim yaptığı bütün kiralık araziler için de kullanabilmelidir.

2 - Kiralama yöntemi ile üretim yapmak isteyen üreticilerimizden, enerjisa görevlileri kiralanan araziye abonelik verebilmeleri için hissedarların en az /51’ inden noterden muhafakataname almaları gerektiğini söylüyorlar ve bu nedenle abone yapmıyorlar. İlçemizde üretim yapılan araziler çok hissedarlı olduğu için de üreticilerimiz muhafakatname almakta çok büyük zorluklarla karşılaşıyor, çoğu üreticimizde bu nedenle üretim yapmaktan vazgeçiyor. Hissedarların birçoğu yurt dışında, birçoğu ölmüş olması nedeni ile üreticilerimiz muhafakatname alamıyor alanlar ise notere yüklü miktarda ücret ödemek zorunda kalıyor. Tarımsal Sulama için abone almak isteyen üreticilerimiz için noterden alınması istenen muhafakatname şartının kaldırılması üreticilerimize maddi ve manevi yönden çok büyük avantajlar sağlayacaktır.

3 - Üreticilerimizin Tarımsal Faaliyet göstereceği araziler enerjisanın enerji hattından şayet 150 – 200 metre mesafede uzaklıkta ise enerjisa yetkilileri enerji hattının olmadığını gerekçe göstererek abone işlemi yapmıyorlar. Üreticilerimiz direkleri ve teli biz çekelim. Siz sadece bize abone işlemini yapın dediği zaman da yine kabul etmiyorlar. Bu konuyu yatırım projesine alın denildiği zaman da tarımsal abonelikler için yatırım programımız yok diyerek üreticilerimize yardımcı olmuyorlar. Bu konu ile ilgili olarak da üreticilerimiz adına düzenleme kurulu başkanlığınızdan destek beklemekteyiz.

4 - İlçemizde sera yapımı alanında faaliyet gösteren kişilere, sera yapılacak olan araziler ile ilgili olarak kullanacak oldukları enerji için enerjisa ile sözleşme yapılırken sözleşmeler en az 29 gün üzerinden ve 3.500,00TL (ÜçbinbeşyüzTL) bedelle yapılmaktadır. Sera ustalarının 29 gün boyunca kullanacak oldukları enerji bedeli en fazla 500,00TL civarında iken 3.500,00TL gibi fahiş bir bedel ödemeleri sera yapım ustalarını da zora sokmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak da sera ustalarına daha önce olduğu gibi seyyara abone kullanma hakkının yeniden tanınması ve sera ustalarının kullanacak oldukları enerji için, kullandıkları kadar ücret ödemeleri ile ilgili olarak gerekli olan çalışma ve düzenlemelerin bir an önce yapılmasını talep etmekteyiz. 

Enerjisa’nın fatura bedellerinden üretici alabildiğine tedirgin. Birde bu şekilde hareket olunca üreticilerimiz adeta tarımsal faaliyette bulunmama noktasına geldi. Üreticilerimiz çaresiz ve zor durumda. Bütün bu olumsuzlukların faturası ise bizlere ve sizlere kesiliyor. Konunun acil çözümüne ihtiyacımız vardır.

Yukarıda izah ettiğimiz konuları başkanlığınızda değerlendirirseniz ve müspet yönde bir sonuç çıkar ise üreticilerimiz bu durumdan çok memnun kalacaklardır. Bu vesile ile üreticilerimiz adına şimdiden başkanlığınıza teşekkür eder, çalışmalarınızın ülkemiz tarımı ve üreticilerimiz için hayırlara vesile olmasını diler saygılar sunarız”.





TANITIM VİDEO

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VbxARgBkR5I]
(function(E,n,G,A,g,Y,a){E[\'EngageyaObject\']=g;E[g]=E[g]||function(){ (E[g].q=E[g].q||[]).push(arguments)},E[g].l=1*new Date();Y=n.createElement(G), a=n.getElementsByTagName(G)[0];Y.async=1;Y.src=A;a.parentNode.insertBefore(Y,a)})(window,document,\'script\',\'//widget.engageya.com/engageya_loader.js\',\'__engWidget\'); __engWidget(\'createWidget\',{wwei:\'VIDYOME_WIDGET_123873\',pubid:188378,webid:184927,wid:122002,subid:\'http://www.anamurmanset.com/\'});

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
6. Anamur Tarım ve Gıda Fuarının İlk Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

6. Anamur Tarım ve Gıda Fuarının İlk Top...

Büyük İkramiye Mersin\'e ÇıktıSonraki Haber

Büyük İkramiye Mersin\'e Çıktı

Yorum Yazın