Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi Törenle Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi Törenle Açıldı
DİNAMİK KURS YATAY
Abone ol
Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi Törenle Açıldı..

12 Haziran 2024 tarihinde KKTC’de ANTSO Denizcilik düzenlenen ilk Feribot seferiyle faaliyetine başlayan Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi, üst düzey protokol üyelerinin katılımı ile resmi açılış töreni gerçekleştirilerek resmen hizmete girdi.

Açılış töreni, KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri ATAOĞLU, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Abdülkadir URALOĞLU, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan ARIKLI, KKTC İçişleri Bakanı Dursun OĞUZ, Türkiye Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi ELVAN, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Durmuş ÜNÜVAR, Mersin Valisi Ali Hamza PEHLİVAN, Ekonomi ve Enerji Eski Bakan Yardımcısı ve AK Parti MYK Üyesi Mustafa SEVER, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU, kaymakamlar, belediye başkanları, bürokratlar, kurum müdürleri, mahalle muhtarları ve vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunuşuyla başlanan Açılış töreninde, sırasıyla; Yücelen Vakfı Başkanı Ali Yücelen, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tuna, Dünya Odalar Federasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, birer konuşma yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu; “Açılışını gerçekleştireceğimiz Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi de Bakanlığımıza bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmiş bir projedir. Toplam uzunluğu 350 metre olan iskelemizi yolcu tekneleri, yatlar, feribotlar ve deniz uçaklarının yanaşmasına uygun şekilde inşa ettik.” dedi.

“Anamur Limanı'nı Uluslararası Liman Olarak Belgelendirdik”

Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin 12 Aralık 2023 tarihinde işletilmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına devredildiğini anımsatan Uraloğlu, “Devir işleminin ardından 15 Mart 2024 tarihinde Mersin Valiliği tarafından Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Denizcilik Turizm Ticaret ve Anonim Şirketi'ne kiralanmıştır. Şirket tarafından gerçekleştirilen ek üst yapı yatırımları sonrası yapılan başvurunun ardından Bakanlığımızca yapılan denetimler sonucunda da Anamur Limanı'nı Uluslararası Liman olarak belgelendirdik.” şeklinde konuştu.

“Anamur-KKTC En Kısa Mesafeli Deniz Rotası Oldu”

Bakan Uraloğlu, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin Mersin-Gazimağusa, Taşucu-Girne, Mersin-Girne, Taşucu-Gazimağusa Ro-Ro hatlarının ardından Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yolcu ve araç taşımacılığı yapılmasına imkan sağlayan; en kısa deniz mesafesine sahip 5. kapısı olarak hizmete başladığını vurgulayarak, “Anamur-Girne rotası da 2 saatten daha az bir süreyle ülkemiz ile KKTC arasındaki en kısa mesafeli deniz rotası olmuştur. Bakanlığımıza bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından verilen Hat Uygunluk Yazısı ile de söz konusu iskelemizden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne Limanı'na yolcu seferleri başlamıştır.” dedi.

 

Piyale Paşa 6 Bin 841 Yolcu Taşıdı

 

12 Haziran 2024 tarihinden bu yana Anamur’dan KKTC’de Piyale Paşa isimli Yüksek Hızlı Hafif Yolcu Gemisi ile düzenlenen 31 gidiş ve 31 dönüş seferlerinde toplamda 6 bin 841 yolcu taşındığını bildiren Uraloğlu, Türkiye’nin KKTC’ne en yakın noktası olan Anamur'da bulunan iskelenin işletmeye alınması ve deniz trafiğine açılmasının, ilçenin ve bölgenin ekonomisine ve turizm faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

 

 

Yücelen Vakfı Başkanı Ali YÜCELEN

 

Yücelen Vakfı Başkanı Ali Yücelen, vakıf hakkında bilgi vererek sözlerine başladı.

 

“Allah güç verdikçe bu şahitlik makamını gururla sürdürmeye devam edeğiz.” diye konuşan Yücelen, hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

 

Yürüyen sistemlerin gizli kahramanları olduğunu vurgulayan Yücelen, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’a teşekkür etti.

 

Yücelen, “Büyük bir özveriyle bu işe sarıldılar. Onlar olmasaydı bu iş olmazdı.” diye konuştu.

 

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet TUNA

 

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tuna da, tüm katılımcılara Anamur'a yapılan Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi açılışına katıldıkları için teşekkür etti.

 

12 Haziran itibariyle Piyalepaşa isimli deniz otobüsü ile Anamur-Girne seferlerinin başladığını belirten Tuna, iskelenin Anamur’un Akdeniz'e açılan yeni kapısı haline geldiğini belirtti.

 

Çok kolay olmayan bir hayali gerçekleştirdiklerini belirten Tuna, Anamur İskelesi’nin açılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

 

TOB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin bugün gerçekleştirilen açılışla resmen faaliyete geçtiğini söyledi.

 

Projenin hayata geçmesinde pek çok kişi ve kurumun emeğinin bulunduğu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yücelen ailesine ve projenin hayata geçmesini sağlayanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Feribot seferlerinin KKTC’yi Türkiye’ye daha da yakınlaştıracağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ayrıca yerel kalkınmanın ivme kazanacağını, hem KKTC, hem de Anamur’un zenginleşeceğini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi ELVAN

 

Hazine ve Maliye eski Bakanı Lütfi Elvan da, projenin hayata geçmesini sağlayanlara teşekkürlerini sundu, etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

Elvan, “2015 seçimlerinde Mersin'den milletvekili olarak katıldım. 6 yıllık hizmet süresince sizler bize gönlünüzü açtınız. Bizler de gece gündüz çalışarak, soğuk sıcak ve yağmur çamur demeden sizlere hizmet etmeye çalıştık. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 400’den fazla proje başlattık.” diye konuştu.

 

Anamur İskelesi’ni 2016’da yatırım programına aldıklarını 2017’de ihalesini gerçekleştirdiklerini, 2019’da iskelenin yapımının tamamlandığını kaydeden Elvan, idari binaların ise 2021’de tamamlandığını ifade etti.

 

Sürecin tamamlayıcısı olan Yücelen Vakfı’na teşekkürleri sunan Elvan, Anamur’un geleceği için bir milat yaşandığını söyledi.

Mersin Valisi Ali Hamza PEHLİVAN

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da, katılımcılara “Zümrüt renkli Anamura hoş geldiniz.” diyerek sözlerine başladı.

 

Projenin son iki yılına dahil olduğunu kaydeden Pehlivan, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi’nin oluşum süreciyle ilgili bilgiler de aktardı.

 

Pehlivan, “Burada tam bir ekip çalışması oldu. Buradan seferler Yavru vatanımıza  gidiyor. Kıbrıs, bizim göz bebeğimizdir.” diye konuştu.

 

Tarihi bir misyonu da tamamlamış olduklarını söyleyen Pehlivan, “1972 yılında alınan bir karar, 2024 yılında hayata geçirilmiş ve fiilen burası kullanılır hale gelmiş oluyor.” ifadelerine yer verdi.

 

KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ATAOĞLU

 

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise projede emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

 

“Kardeş topraklara atmış olduğunuz bu adımlar çok önemli.” diyen Ataoğlu, Anavatan Türkiye’nin her zaman KKTC’nin yanında olduğunu ve Anavatan olduğu sürece KKTC’nin yoluna yürümeye devam edeceğini belirtti.

 

Ataoğlu, 1974 Barış Harekâtı'nın 50. yılında da Anavatan ile birlik beraberlik içerisinde olduklarını herkese gösterdiklerini belirtti.

 

Ataoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’ndeki herkesin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelmesini istiyoruz. Aynı dili, aynı para birimini kullananlara bu adaya gelmeleri çağrısını yapıyoruz. Cazip fiyatlarımızla kusursuz bir tatil imkanı sunuyoruz. Amacımız Türkiye’nin her köşesine ulaşmak… Türkiye’den gelen turist sayısının artması için yıllar öncesinden yola çıktık. Kıbrıs’ımız için hep birlikte daha iyisini yapmak adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ataoğlu, Anamur Feribot ve Deniz Uçağı İskelesi projesinin yanı sıra bundan sonra başka projelere de imza atacaklarını ifade etti.

 

Konuşmaların ardından dualar okundu, kurdele kesimiyle tören sonra erdi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP Belediye Meclis Grubundan Sert TepkiÖnceki Haber

CHP Belediye Meclis Grubundan Sert Tepki

Anamur Cumhur İttifakından Basın AçıklamasıSonraki Haber

Anamur Cumhur İttifakından Basın Açıklam...

Yorum Yazın