Değerli okuyucularımız,
Bölgemiz tarımsal üretimi yoğun bir şekilde yapmaktadır. Muz ve çilek ve son zamanlarda avokado da ciddi bir artış söz konusu. Bu yoğunlukta üretim yapılması tarımsal atıkları da ön plana çıkarmaktadır.
Özellikle zirai atık konusunda herhangi bir adım atılmaması son derece üzücü ve vahim bir durum. Sulama kanallarında tarlaların kenarında bilinçsiz bir şekilde atılan zirai atıklar insan sağlığına ve hayvan sağlığına nasıl zarar veriyor farkında bile değiliz.
Hiçbir şey yapılmadı ise en azından gerekli kurumlar tarafından çiftçiye bu atıklarım imha edilmesi için herhangi bir bilgilendirme yapılmamış…
Bazı verileri sizinle paylaşmak istiyorum:
2010’da 38.5 bin ton olan zirai ilaç kullanımı, 2018’de 60 bin tona ulaştı. En fazla zirai ilaç kullanımının olduğu ilk beş il şöyle:
Antalya (yüzde 8.8), Manisa (yüzde 8.1), Adana (yüzde 7.4), Mersin (yüzde 6.2) ve Aydın (yüzde 5.8).
Bazı il ve ilçelerde zirai ilaç atıkları toplanıyor ve güzel projeler var. Biraz da bundan bahsetmek istiyorum.
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki 15 köy ve 4 mahallede uygulanan Zirai İlaç Atıklarının toplanarak bertaraf edilmesi projesi başarı ile uygulanmaya devam ediliyor. 2018 yılında başlanılan proje kapsamında, 2018-2019 yıllarında toplam 6.200 kilogram boş zirai ilaç ambalajı toplanarak bertaraf edildi. Atıkların doğaya gelişigüzel bırakılmasının önüne geçildi.
Fethiye ilçesinde gerçekleştirilen "Tarımsal Atıkların Toplanması ve Geri Dönüşüme Kazandırılması" projesiyle zirai ilaç ambalajı ve tarımsal atıklardan kaynaklı çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi için protokol imzalandı. Fethiye Kaymakamlığı ile Fethiye Belediyesi iş birliğinde proje kapsamında yaptırılan konteynerler yoğun olarak tarımsal faaliyetin gerçekleştirildiği mahallelere yerleştirilecek.
Bu örneklere ek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi çok önemli bir şeye imza atmış. 2021 yılında başlatılan projeye göre tarımsal atıkları gelişigüzel atmayan ve toplayan üreticilere solucan gübresi dağıtmış. Ne kadar anlamlı bir çalışma değil mi?
Ve şöyle devam ediyor proje
“Üçlü yıkama ile tehlikeli atık olmaktan çıkıyor”
Dağıtım töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, projeyi 25 Eylül’de başlattıklarını hatırlatarak “Tarımda kullanılan zirai ilaçların ambalaj atıklarının ayrı toplanması için bu proje geliştirildi. Projenin önemi hem çevresel hem ekonomik faydası olmasından ileri geliyor. Tarımsal ilaçların olduğu ambalajlar tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor. Ancak uluslararası standartlarda kabul gördüğü şekliyle üçlü yıkama denilen teknik kullanıldığı zaman normal ambalaj atığı haline getiriliyor. Ambalaj atığı haline gelince de lisanslı atık toplayıcılarının devreye girmesiyle ekonomiye geri kazandırılıp hammadde şekline dönüşüyor. Projeyi başlattığımız günden bu yana iki tona yakın atık topladık. Dolayısıyla iki ton atık tehlikeli olmaktan çıkartıldı ve ambalaj atığı olarak ekonomiye geri kazandırıldı” dedi. Zirai ambalaj atıklarını Büyükşehir’in dağıttığı özel torbalarda biriktiren üreticileri teşvik etmek için organik gübre dağıtıldığına da değinen Devran, projeye destek veren tüm üreticilere teşekkür etti.
En azından çiftçilerimize özel torbalar dağıtarak bu atıkların toplanması teşvik edilebilir. Her ne olursa olsun üreticilerimiz zirai ve tarımsa atık konusunda hassas olmak zorunda. Sağlık açısından gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için kurumlar harekete geçmiyorsa biz elimizden geleni yapmak zorundayız.
Kurumlarda bir an önce harekete geçmeli gerekli çalışmaları yapmak zorunda. Bu iş gülüp geçilecek bir iş değil. Bizler şimdi hemen kurumlara gerekli çağrıları yapalım.
Tarımsal ve zirai atıklar için harekete geç!
Facebook Yorum
Yorum Yazın