"Dikkat kış geliyor kabalık ortamlarda bulunma ihtimalimiz artıyor. Uyuz için dikkatli olmalıyız"
Uyuz Nedir?
Uyuz, Sarcoptes scabiei var. hominis adı verilen akarın deriyi infestasyonuyla oluşan ve kaşıntılı deri döküntüsleriyle seyreden bir hastalıktır
Belirtileri Nelerdir?
Uyuzun en önemli belirtisi şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda ön planda olmakla birlikte tüm vücutta görülebilmektedir. Bazen bu döküntüleri kaşımak ciltte sekonder bakteriyel infeksiyonlara neden olabilmektedir.
Hastalığın en belirgin bulgusu parmak aralarında, akarın içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir.
Eğer kişi daha önce hiç uyuz geçirmemişse belirtilerin ortaya çıkması 4-8 hafta sürebilir. Daha önce uyuz geçirmiş bir kişide semptomlar genellikle temastan çok daha kısa sürede (1-4 gün) ortaya çıkabilir.
Uyuz bulaşmış bir kişi, henüz belirtileri olmasa bile hastalığı yayabilmektedir.
Nasıl bulaşır?
Genellikle uyuz olan bir kişiyle doğrudan, uzun süreli deri teması yoluyla bulaşır. Ayrıca cinsel partnerlere ve ev halkına da kolaylıkla yayılır. Uyuz bazen dolaylı olarak infekte bir kişinin kullandığı giysi, havlu veya yatak takımı gibi eşyaların paylaşılmasıyla da yayılabilir.
Tanısı Nasıl Konur?
Günlük pratikte tanı genellikle karakteristik görünüm ve dağılımdaki döküntülerin ve tünellerin (yuvaların) görülmesine dayanmaktadır.
Uyuz akarları insan derisinde 1-2 ay yaşayabilseler de dış ortamda 2-3 günden fazla hayatta kalamazlar. Uyuzlu bir kişinin kullandığı yatak takımları, giysi ve havlu gibi eşyalar, sıcak suyla makinede yıkanarak ve sıcak programda kurutularak veya kuru temizleme yoluyla, yıkanamayan ya da kuru temizlenemeyen eşyalar ise en az 72 saat süreyle herhangi bir vücut temasından uzaklaştırılarak dekontamine edilebilir.
Tedaviden sonra temiz kıyafetler giyilmelidir.
Uyuzun yayılmasını önlemek için;
Kaşıntılı döküntüsü olan kişilerin derisiyle temastan kaçınılmalı
Uyuz olan kişi ile birlikte tüm ev halkı tedavi edilmeli
Uyuz kişi ile teması olanların kıyafet ve yatak takımları sıcak su ile makinede yıkanmalı ve doğrudan güneş ışığında veya sıcak kurutma döngüsünde kurutulmalı veya kuru temizleme yapılmalı
Özellikle kabuklu uyuzu olan hastaların mobilya, halı gibi ev eşyaları vakumlanarak süpürülüp temizlenmeli
Tıbbi desteğe ihtiyaç duyduğunuzda hemen doktorunuza ulaşınız.
Daha geniş bilgi için Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanına başvurunuz.
"Her şey sağlıkla güzel"
Uzm Dr Hasan Çetinkaya
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı
Bilgi ve randevu için ? +90 324 814 41449
Facebook Yorum
Yorum Yazın