Ziraat Odası ; Banka Kredileri ve Enerjisa\'nın Altında Can Çekişen Çiftçiler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ziraat Odası ; Banka Kredileri ve Enerjisa\'nın Altında Can Çekişen Çiftçiler
DİNAMİK KURS YATAY
Abone ol
Ziraat Odası ; Banka Kredileri ve Enerjisa\'nın Altında Can Çekişen Çiftçiler
Anamur Ziraat Odası, Anamur Haber, Anamur Son Dakika, A.Şeref GÜMÜŞ,

Özcan GÜNGER / Anamur Manşet ; Anamur-Bozyazı Ziraat Odası bir yazılı basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklaması \'\' BANKA KREDİLERİ VE ENERJİSA\'NIN ALTINDA CAN ÇEKİŞEN 
ÇİFTÇİNE SAHİP ÇIK GELECEĞİN KURTULSUN\'\' başlıklı olup.Basın açıklamasında Enerjisa\'nın altında can çekişen çifçilerin birde aşırı yağış ve selden, su baskınlarından, don ve afetten, kuraklıktan, fırtınadan ve hortum gibi doğal afetlerlere maruz kalmasıyla oluşan banka  borçlarını uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmeli dendi.

BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE ; 


BANKA KREDİLERİ VE ENERJİSA\'NIN ALTINDA CAN ÇEKİŞEN 
ÇİFTÇİNE SAHİP ÇIK GELECEĞİN KURTULSUN..! 

Geçtiğimiz üretim sezonlarında ve şu anda içinde bulunduğumuz üretim sezonunda çiftçilerimiz doğal afetlerle mücadele etmekte, küresel iklim değişikliklerinden dolayı çiftçilerimiz her yıl aşırı yağış ve selden, su baskınlarından, don ve afetten, kuraklıktan, fırtınadan ve hortumdan dolayı hemen hemen her türlü afete maruz kalmaktadır. Geçtiğimiz yıllardan beri her yıl doğal afetle karşı karşıya kalan ve borçları ertelenen çiftçilerimiz var.

Çiftçilerimiz her yıl doğal afetlerle mücadele ederken sürekli artan girdi maliyetleri de çiftçilerimizin içerisinde bulunduğu zor durumu daha zor bir hale getirmektedir. 24 saatlik zaman diliminin 16 saatini üretim yapmak için çalışarak geçiren çiftçilerimiz ne yazık ki beklediği gelire bir türlü ulaşamamaktadır. Yeterli geliri elde edemeyen çiftçilerimiz birikmiş borçlarını ödeyemediği gibi yeni üretim sezonuna da borçlu bir şekilde başlamaktadır. Borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimiz icra ve haciz işlemleri ile karşı karşıya kalmakta ve kefil ile asıl borçlu arasında sorunlar da meydana gelmektedir. Bu nedenle çiftçilerimizin borçları uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmeli ve çiftçilerimizin bir nebze de olsa nefes almaları sağlanmalıdır.

Şu an itibari ile artan girdi maliyetleri üretimi tehdit eder hale geldi. Üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliğin azalmaması için başta elektrik, mazot ve gübre fiyatlarının acilen düşürülmesi gerekmektedir. Konutlarda elektriğin kilowat saati 69,3 kuruşken sulamada 80,6 kuruş olmasının hiçbir açıklama ve gerekçesi yoktur. Zaman geçirilmeden tarımsal sulamada %18’ lik KDV sıfırlanmalı, %1 Enerji Fonu ve %2 TRT payı bir an evvel kaldırılmalıdır. Ayrıca çiftçilerimizin kullanmış olduğu elektrik bedelleri her ay değil de hasat dönemlerinde fatura edilmeli ve çiftçilerimiz elektrik bedellerini hasat dönemlerinde ödemelidirler.

Tarımsal sulama abonelikleri ile ilgili çiftçilerimizin çok kolay şekilde aşılabilecek sorunları var ama maalesef biz bu sorunları aşamıyoruz. Bu bağlamda bakanlığımızın desteğine ihtiyacımız vardır. Aşağıda belirttiğimiz ve sadece idari mazlahattan oluşan sorunlarımızın çözümü için çiftçilerimize bakanlığımızın yardımcı olacağına olan inancımız sonsuzdur.



1 - Enerjisa görevlileri kendine ait mülkü olmayıp kiralama yöntemi ile tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimize her yeni kiralamada ve her parsel değişiminde yeni abone yapılmasını istiyorlar. Buda çiftçilerimizin abone işlemi için iki üç gün gereksiz bir şekilde uğraşmasına ve maddi olarak ekstra masraf etmelerine sebep olmaktadır. Çiftçilerimiz kiralama yöntemi ile üretim yaptıkları arazi için aldıkları aboneyi üretim yaptığı bütün kiralık araziler için de kullanabilmelidir.

2- Mevcut hisseli tapularda elektrik abonesi sahibi olabilmek için Dağıtım şirketi hisse sahiplerinin %51 inden muvafakatname istemekte ancak 100-200 kişiye çıkan hisseli sayıları göz önüne alınmadan çiftçiler bu imzaları toparlayamadıkları için tarımsal üretim yapamaz hale gelmişlerdir.Ayrıca hissedarları toplasa bile noterde ödenen muafakatname parası çiftçilerimize ayrı bir ekonomik yük getiriyor. Abone olmak isteyen çiftçilerimiz tarlalarına abone olmak, kullandığı elektrik parasını ödemek isterken bu talepleri Dağıtım Şirketi geri çevirmekte.



3- Tarlasında ve ya yakınında elektrik hattı bulunmayan çiftçilerimize 2019 yılına kadar bedelini kendisi karşılamak sureti ile hat çekilebilmekte idi ancak şu an ihtiyacı olmasa dahi trafo kurmadığı sürece izin çıkmamaktadır. Verilen enerji müsaadeleri hep özel trafo ile karşılanabilecek şekilde verilmekte, tarlasında küçük bir su motoru çalıştırmak istese bile bedeli minimum 20bin-30bin tl tutan elektrik trafoları kurmadığı sürece elektrik sahibi olamamaktadırlar. Yani Elektrik Dağıtım Şirketi kendisinin yapması gereken hizmeti müşterisine yani çiftçiye yüklemektedirler.



4-Çiftlerimizin geçici olarak elektrik ihtiyaçları (sera inşaatı, tadilatı vs) için Dağıtım Şirketi Kısa Süreli Abonelik adı altında en az 7 en çok 29 gün olmak üzere elektrik temin ediyorlar idi ancak 2019 yılında Dağıtım Şirketi bu hizmetten vazgeçerek ne sebeple olursa olsun kısa süreli elektrik ihtiyacı olan (bir günlük olsa bile) herkese mecburi abone olma şartı getirdi. Bunun sonucu olarak çiftçilerimize pano, kablo ve abone hizmeti ücreti olarak en az 1000-3000 TL arasında masraf yükü doğdu.



5- Tarımsal Üretim yapacağı tarlasında elektrik bulunmayan ve elektriğe ihtiyacı olan çiftçilerimize 2019 yılına kadar yapılan Yatırım Planlama Programı komple kaldırıldı ve bu sebeple elektriğe ihtiyacı olan kişilerin tarlasında hat bulunmaz ise elektriğe sahip olamayacaklar.



Sayın Yetkililer;



Enerjisa nın fatura bedellerinden üretici alabildiğine tedirgin. Birde bu şekilde hareket olunca çiftçilerimiz adeta tarımsal faaliyeti bırakma noktasına geldi. Çiftçilerimiz çaresiz ve zor durumda bütün bu olumsuzlukların faturası ise bizlere ve sorumlulara kesiliyor. Konunun acil çözümüne ihtiyacımız var.

Yukarıda izah ettiğimiz konulardan müspet yönde bir sonuç çıkar ise üreticilerimiz bu durumdan çok memnun kalacaklardır. Bu vesile ile çiftçilerimiz adına yetkili ve konunun muhataplarına teşekkür eder, çalışmalarınızın ülkemiz tarımı ve çiftçilerimiz için hayırlara vesile olmasını diler saygılar sunarım.







ANAMUR-BOZYAZI

ZİRAAT ODASI BAŞKANI

AHMET ŞEREF GÜMÜŞ

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Baskın Yaptı 243 Bin 775 Lira Ceza KestiÖnceki Haber

Jandarma Baskın Yaptı 243 Bin 775 Lira C...

Anamur Ceza İnfaz Kurumu Tarımsal Üretim Faaliyetleri Takdire ŞayanSonraki Haber

Anamur Ceza İnfaz Kurumu Tarımsal Üretim...

Yorum Yazın