Türkiye'nin En Büyük Atık Su Geri Dönüşüm Projesi Mersin'de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'nin En Büyük Atık Su Geri Dönüşüm Projesi Mersin'de
DİNAMİK KURS YATAY
Abone ol
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü ile Şişecam Mersin Soda Fabrikası arasında ekolojik bir protokole imza atıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü ile Şişecam Mersin Soda Fabrikası arasında ekolojik bir protokole imza atıldı. Şişecam Mersin Soda Fabrikası’nda gerçekleştirilen ‘Etkin ve Sürdürülebilir Su Yönetimi İş Birliği Protokolü’nü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Şişecam’ın üretimden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kılınç imzaladı. Protokol kapsamında; Karaduvar Atıksu Tesisi’nde derin deşarj yöntemiyle denize bırakılan su, artık Şişecam Mersin Soda Fabrikası tarafından proses işleminde kullanılacak ve böylece kentte yer altı sularının kullanımında büyük tasarruf sağlanacak. Başkan Seçer, yapılan protokolün çevresel hassasiyet açısından önemini vurgulayarak, “Bu protokolle her damla suyu değerlendirmiş olacağız. Çevreye duyarlı, çevre dostu yatırımlara önem veriyoruz” dedi.

 

İmza törenine, Başkan Seçer’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, MESKİ Genel Müdür Vekili İrfan Korkmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ertan Liman da katıldı. İmza töreninin ardından Başkan Seçer, fabrika yetkilileri eşliğinde fabrika sahasını gezdi, teknik bilgiler aldı; ardından işçilerle birlikte yemek yedi.

 

“Değerli bir protokol için bir aradayız”

 

Başkan Seçer, Soda Sanayi ile gerçekleştirilen protokolün çevre konusunda çok değerli olduğunu belirterek, “Çevre hassasiyeti olan insanlar açısından çok önemli, değerli bir protokol için bir aradayız. Son zamanlardaki gelişmeler de aslında birçok insanda çevre hassasiyetini artırdı. Özellikle küresel iklim krizi, kuraklık, suya olan ihtiyacın artması, temiz suya erişimin zorlaşması, bunları teminde maliyetlerin artması; bütün bunlar her damla suyu çok daha duyarlı bir şekilde kullanmamız gerektiğini de ortaya çıkardı. İşte burada Soda Sanayi ile yapacağımız protokolle de aslında bir anlamda her damla suyu değerlendirmiş olacağız” dedi.

 

“Denizlerimizi de korumuş olacağız”

 

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan atıksu arıtma tesislerinden bahseden Başkan Seçer, “Bizim Mersin’de toplam 25 atıksu arıtma tesisimiz var. Bunların en önemlilerinin ve en büyük kapasiteli olanlarının başında da Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisimiz geliyor. Burada biz nihai suyu derin deşarjla denize veriyorduk ancak şimdi buradan çıkan suyu 4 bin metreküp/saat miktarda, Soda Sanayi’ne buradaki işlemlerdeki proses için vereceğiz. Son aylarda özellikle sadece iç denizlerimizde değil, açık denizlerimizde de göletlerimizde de bilinçsiz su deşarjları birçok sorunu da beraberinde getirdi. Marmara’da görünen müsilaj olayı bunun en son örneklerinden bir tanesi. Bu suyun Akdeniz’e değil de böyle bir fabrikaya ek bir hizmet için ya da işlem için veriliyor olması bu anlamda denizlerimizi de korumuş olacak” ifadelerini kullandı.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin görevinin sadece rutin kent hizmetleri yapmak olmadığını belirten Seçer, “Bu hizmetleri görürken de çevre hassasiyeti içinde olmak gerekiyor. Ayrıca bazı önemli, değerli araştırmalarımız da oluyor” dedi. Mersin, Hatay, Adana ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nün iş birliğinde Temiz Akdeniz Projesi’ni hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Seçer, “Bunu önemsiyorum. Kentimiz liman kenti. Burada çok sayıda yük gemilerini ya da deniz taşımacılığında kullanılan araçları limanda misafir ediyorlar, gemi ve teknelerin sintinesi çok büyük sorun yaratıyor. Biz bunu yetkilerimiz çerçevesinde yasal haklarımızı kullanarak önlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“En büyük çevre projesinin altına imza atmış oluyoruz”

 

Başkan Seçer, imzalanan protokol çerçevesinde atıksuyun değerleneceğini belirterek,  “Burada yapacağımız protokolle bir anlamda yerel yönetimler tarihinde bu bölgede, belki de Türkiye’de yapılacak en büyük çevre projesinin altına da imza atmış oluyoruz” dedi. İmzalanan protokol çerçevesinde proses için Şişecam Mersin Soda Fabrikası’nın 15 milyon avroluk yatırım öngördüğünü ifade eden Seçer, şunları söyledi:

 

“Bu proje sayesinde atıksu değerlendiği gibi diğer taraftan temiz suyun da insanların kullanımına harcanması yönünde bir hizmet yapılmış olacak. Zaten su kaynaklarımızın bilinçsizce kullanıldığı bazı alanlar var ki sanayi gibi, tarım gibi özellikle vahşi sulamanın hüküm sürdüğü tarım alanlarında muazzam bir su kaybı ortaya çıkıyor. Bu da tabi ki insanların suya erişiminde sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Biz ayrıca atıksularımızın refüj sulamasında ya da peyzaj çalışmalarında bitki sulamasında da kullanılması için önemli çalışmalar yaptık ve bölge bölge de bunu sağlıyoruz. Kızkalesi’ndeki biyolojik atıksu arıtma tesisinde yaptığımız çalışmalar neticesinde o bölgede artık refüjlerdeki bitkilerimizi de bu sularla sulamak istiyoruz. Genel anlamda yaptığımız hizmetlerde çevreye duyarlı, çevre dostu yatırımlara önem veriyoruz.”

 

“İnsanlık adına önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz”

 

Başkan Seçer, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanılır hale getirmek istediklerini ifade ederek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

 

“Özellikle Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin elektrik tüketimi ya da ihtiyacı oldukça fazla ama biz hem Karaduvar ve Mezitli Atıksu Arıtma Tesislerimizde oluşan atıkları yakarak elektrik enerjisi üretiyoruz hem de Mersin'in çöplerinden, evlerden toplanan ya da diğer alanlardan toplanan çöplerinden elektrik üretiyoruz. Yine çatı tipi güneş enerji santrallerimize de yoğunluk kazandırdık. Önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Şu anda güneşten, çöpten elde ettiğimiz elektrik enerjisi ile 77 bin konutu aydınlatmaya eşdeğer elektrik üretebiliyoruz. Bu yılsonuna kadar da bu oranı 134 bin konuta kadar da çıkartmayı planlıyoruz. Bu projede emeği geçen hem Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hem Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi bünyesinde ve şu anda içinde bulunduğumuz, tesislerinde bu toplantıyı yaptığımız Soda Sanayi'nin tüm ekibine, arkadaşlarımıza ben çok teşekkür ediyorum bölgemiz adına, kentimiz adına. Ama her şeyden önemlisi bir çevre projesi olduğu için de insanlık adına önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Eminim ki bu proje birçok bölgede yerel yönetimler ile böyle endüstriyel tesislerin arasında iş birliklerine de örnek teşkil edecek ve gelişmesine katkı sunacaktır.”

 

“Saatte 4 bin metreküp suyu proseste kullanacak şekilde Soda Fabrikası’na alacağız”

 

Şişecam üretimden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kılınç, söz konusu projenin Şişecam’ın sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde çok önemli olduğunu belirterek, “Bu projeyle beraber saatte 4 bin metreküp suyu proseste kullanacak şekilde Soda Fabrikası’na alacağız. Soda Fabrikası bizim önemli üretim tesislerimizden birisi. Burada 1,5 milyon tonluk bir kapasitemiz var. Düzcam’da 600 bin ton, cam ambalajda 400 bin ton olmak üzere 1 milyon ton da cam üretim tesisi var bölgemizde. Toplamda Şişecam için önemli bir üretim lokasyonu Mersin. Biz de Sayın Başkan’a tekrar teşekkür ediyoruz projeye verdiği destekten dolayı” diye konuştu.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
D vitamini eksikliği ruh sağlığınızı etkileyebilir.Önceki Haber

D vitamini eksikliği ruh sağlığınızı etk...

İngiliz Turistten Bozyazı Sahilinde Şaşırtan YöntemSonraki Haber

İngiliz Turistten Bozyazı Sahilinde Şaşı...

Yorum Yazın