Şinasi ; Bir yol hikâyesi de bizden…
Hüseyin Şinasi \ Anamur Manşet Köşe Yazarı ; Bir yol hikâyesi de bizden…
Anamur’dan İstanbul’a bir süre sonra İstanbul’dan Anamur’a uzun bir otobüs yolculuğu yaptık. Giderken de gelirken de yolculuk süresi 19-20 saati buluyor. Bu kadar uzun bir yolculuk elbette zor ve yorucuydu. İki gün kendimize gelemedik.
Anamur’dan, İstanbul’a otobüsle biri Antalya yönünden diğeri Mersin-Ankara tarafından olmak üzere iki güzergâhtan yapılıyor. Bizim bindiğimiz otobüs Silifke-Mersin-Tarsus-Aksaray-Ankara yolunu izledi. Her iki güzergâhın kesişme noktası Adapazarı oluyor. Sonra İzmit, Gebze, İstanbul Anadolu Yakası ve nihayet Yavuz Sultan Selim Köprüsünden Avrupa Yakasında Esenler otogarında son buluyor.
Anamur’dan İstanbul’a Antalya’dan gidişte de Burdur-Afyonkarahisar-Kütahya, Bozüyük-Adapazarı yakınlarında diğer güzergâh ile buluşuluyor. Hatta Mersin-Tarsus yönünden daha kısa. Ama her iki güzergâhın bilet ücretleri birbirine yakın ve 200-220 lira arasında değişiyor. Bizim gidiş-dönüş günlerimizde, İstanbul-Gazipaşa uçak biletleri de 283-303 liraydı. Buna bir de servis ücreti eklenince 350-380 lira gibi bir maliyet ortaya çıkıyordu. Biz de biraz daha ucuz olduğu için otobüsü tercih ettik. Elbette geçtiğimiz yıllarda uçak biletinin otobüse göre çok daha uygun olduğu zamanlar da oldu.
İstanbul’a giderken otobüsün hareket saati öğleden sonra ondört gibiydi, hava açık ve güneşliydi. Anamur’dan Mersin’e varıncaya kadar yolu, inen, binenleri ve çevreyi yakından izleyebildik. İstanbul’dan geri dönerken ise hava kararmış ve yağmur yağıyordu. Hatta Mersin’den itibaren Anamur’a kadar bardaktan boşanırcasına yağan yağmurlar ve görüş mesafemiz 5-10 metreye düşmüştü.
Şöyle bir notlarıma bakıyorum. Anamur’dan Mersin’e beş saatte gidebilmişiz. Bozyazı-Gözce’den çıktıktan sonra sırtlan yokuşuna ağıyorsunuz, Aydıncık’a 25 dakikada varmışız. Yolun bu bölümü gerçekten zor, yorucu çok sık kaza olan bir bölüm. Bazı tüneller ve viyadükler yapılmış, bazıları yapım aşamasında. Aydıncık ile Silifke arasında bazı yerlerde tünel ve yol çalışmaları olmasına rağmen iyi sayılır, bir saatte gidilebiliyor. Bu arada Büyükeceli veya şimdiki adıyla Akkuyu hızla büyümüş ve büyükçe bir kasabaya dönmüş. Anamur, Silifke arası 2,5 saat sürüyor.
Silifke ile Mersin arasında trafik sıkışık. Erdemli-Çeşmeli otoyol girişine kadar dur-kalk, dur kalk. Hele akşam saatleri hiç çekilecek gibi değil. Mersin otogardan sonra Tarsus arası, otoyolla çok rahat. Tarsus’tan sonra Aksaray’a 3-3,5 saatte gidiliyor. Aksaray’dan Ankara’ya varış da yine 3 saat sürüyor. Ankara’dan Düzce’ye 3-3,5 saatte gidiliyor. Sonra Adapazarı veya Sakarya’ya ulaşılıyor,
İstanbul’a yaklaştık diyorsunuz, ama hiç de öyle değil. Sakarya’dan sonra sırasıyla İzmit, Gebze geliyor ve trafik yoğunluğu başlıyor. Otobüs şirketleri İstanbul Anadolu yakasında Dudullu, Samatya taraflarında yolcu indirip, bindirebiliyor. Sonra yarım saatlik bir yolculukla 3. köprüye (Yavuz Sultan Selim köprüsü) varılıyor. Buradan da yine bir yarım saat yolculukla Avrupa Yakasında Alibeyköy Cep Otogarına ulaşılıyor. Yaklaşık 20-30 dakika sonrasında son durak Esenler Otogarına varıyorsunuz.
İstanbul’dan diğer kentlere giden otobüs şirketlerinin pek çoğunun ilk hareket yeri Esenler veya Bayrampaşa Otogarı. Alibeyköy Cep Otogarı yolcu durumuna göre kullanılıyor.
Madem bu kadar ayrıntı yazdık. Anamur-Antalya güzergâhını da kısaca aktaralım. Anamur-Antalya yolunun Gazipaşa-Anamur arası hala sıkıntılı. Anamur-Gazipaşa arası yaklaşık 80 km ve otobüsler iki saatte gidebiliyor. Anamur’dan çıkıyorsunuz, Demirören’e (Melleç) kadar yol tamam ve 15 dakikada alabiliyorsunuz. Eskiden Ören’deki tepeyi dönünceye kadar kimse Anamur’a geldik saymazdı. Şimdi Melleç viyadüklere gelince bir hareketlenme, kıpırdanmalar oluyor.
Anıtlı çayı (Kaldran) Anamur ve Mersin sınırı. Melleç'ten Anıtlıya kadar olan bölüm ihale edilmiş, yapılacak deniyor, Ama ne zaman biteceği belli değil. Yine Kaledran-Gazipaşa-Güney arası da eski haliyle duruyor. Hatta bazen aşırı yağıştan yolda çökmeler, yıkılmalar yaşanıyor, yol kapanıyor, sık sık trafik kazaları oluyor. Burada da 11 km.lik bir tünel çalışması var. Bakalım ne zaman biter. Güney’den sonra artık Gazipaşa’ya varmış sayılırsınız. Çünkü yol rahat. Anamur’dan Gazipaşa iki saat dedik. Havayolu uçak servisleri 1,5 saatte aynı yolu gidebiliyorlar.
Devam edelim.
Gazipaşa-Alanya arası bir saat sürüyor. Alanya’dan Manavgat, Serik derken Antalya 3 saati buluyor. Bazı şirketler Aksu’dan sonra Isparta yolunu kullanıyor. Diğerleri Antalya-Burdur-Afyonkarahisar-Kütahya-Bozüyük üzerinden Adapazarı’na ulaşılıyor. Afyonkarahisar bir kavşak noktası. İzmir’den gelenler, Konya’dan gelenler Antalya’dan gelenler Afyonkarahisar’da buluşuyor. Aynı durum Adapazarı için de geçerli. İstanbul’dan Anadolu kentlerine gidecek tüm otobüsler Gebze, İzmit ve Adapazarı’ndan geçmek zorunda. Kısmen Ankara, Samsun, Kayseri, Konya, Adana da öyle.
Umarım sıkılmamışsınızdır.
Görüşmek üzere hoşça ve sağlıcakla kalın.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Yorum Yazın