Özcan GÜNGER / Anamur Manşet ; MEB Coğrafrafya Öğretmeni, Anamur'lu Halkbilimci Araştırmacı Yazar ve Anamur ilçesi Evcialanı Yaylası'nda 1750 metre yükseklikte yeni bir ters lale türü keşfederek. ‘Fritillaria Nevzatcaglari’ ismi ile bilim dünyasına katkı sağlayan Nevzat Çağlar'ın ''BEŞİKTEN MEZARA'' isimli kitabını biraz tanıyalım.
“Beşikten mezara Anamur ve Bozyazı’da Doğum, Evlenme ve Ölüm Gelenekleri” adlı bu çalışma, çok uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Anamur ve Bozyazı’nın doğum, evlenme ve ölüm gibi geçiş dönemlerini, halk bilimi unsurlarını, inanışlarını ve uygulamalarını tespit etmek ve tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.
Günümüzde bazı kentlerde, o kentin tarihi ve kültürel değerleriyle ilgili çeşitli eserlerin yayımlanarak bir “Kent Kitaplığı” oluşturma çabalarını görüyoruz. Halkbilimciler, bir şehrin kültür dokusunu anlayabilmek için önce halk kültürü araştırmalarına bakılması gerektiğini vurgularlar.
Türk halk kültürü ürünleri, başta kitle iletişim araçları olmak üzere, teknolojinin getirdiği olumsuz etkilerle unutulma ve yok olma sürecine girmiştir. Süreçten en çok etkilenen de somut olmayan kültürel miras ürünlerimiz olmuş, nesilden nesle aktarım zinciri bozulmuş, adeta hafızalara hapsolmuştur. Bunların hafızalardan silinmeden ve yaşayanlarla birlikte mezara gitmeden, gelecek kuşaklara aktarılması için derlenip yazılı ortama aktarılması gerekmektedir. Bu bağlamda Anamur ve Bozyazı’da unutulmaya yüz tutmuş olan doğum, evlenme ve ölüm gibi geçiş dönemlerine ait inanış ve uygulamalar ile sözlü kültür ürünleri derlenmiş, Türk halk kültürünün hizmetini sunulmuştur.
KİTAP ŞİPARİŞ İÇİN İLETİŞİM NUMARASI
0 506 514 87 84
Nevzat ÇAĞLAR Özgeçmişi
1972’de Anamur’da doğmuştur. Mustafa ve Fatma Çağlar’ın oğludur. Anamur’da Cengiz Topel İlkokulu, Anamur Ortaokulu ve Anamur Lisesi’ni bitirdikten sonra 1994’te Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünden mezun olmuştur. Aynı yılın Aralık ayında Siirt Merkez Kazım Karabekir Ortaokulu’na Coğrafya öğretmeni olarak atanmıştır. 2008’de Görsel Sanatlar Öğretmeni Hamide Göl ile evlenmiştir. Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Coğrafya öğretmeni olarak çalışmaktadır. Doğa ve Güliz adlarında iki çocuğu vardır.
Anamur’un doğası, tarihi ve kültürüne olan ilgisi üniversite yıllarında başlamıştır. Doğup büyüdüğü, yaşamını sürdürdüğü Anamur ile görev yaptığı Bozyazı’nın geleneksel yaşam kültürüyle ilgili derlemeleri Gerçemek, İçel Sanat, Erciyes, Çağdaş Türk Dili, Yemek ve Kültür dergileri ile Ali F. Bilir ve F. Saadet Bilir tarafından hazırlanan AbdülkadirBulut’a Sevgi Sözleri, editörlüğünüEmine Gürsoy Naskali’nin yaptığı Renk, Çerez, Kuş Dili,Kap Kacak, Kültürümüzde Taş, Zehir, Kürk, Böcek, Hırsızlık, Su, Sandık Sepet, Ses adlı kitaplarda yayımlanmıştır. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Yörükler Sempozyumu’na (2022), Anamur ve Bozyazı’da Yaşayan Yörüklerde Kurt Ağzı Bağlama Geleneği adlı bildiri ile katılmıştır. Ayrıca Anamur ve Bozyazı Çocuk Oyunları ve Oyuncakları (2018), Beşikten Mezara Anamur ve Bozyazı’da Doğum, Evlenme ve Ölüm Gelenekleri (2021) adlı iki kitabı vardır.Anamur ilçesi Evcialanı Yaylası'nda 1750 metre yükseklikte yeni bir ters lale türü keşfederek. ‘Fritillaria Nevzatcaglari’ ismi ile bilim dünyasına katkı sağladı.
Yorum Yazın