Muzun Başkenti Anamur Ne Kadar Dayanabilecek ?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muzun Başkenti Anamur Ne Kadar Dayanabilecek ?
DİNAMİK KURS YATAY
Abone ol
Muzun Başkenti Anamur Ne Kadar Dayanabilecek ?

YAZARLAR,Soner Cedit,Anamur Haber,Anamur Son Dakika,


Soner CEDİT / Anamur Manşet köşe Yazarı - Muzun Başkenti Anamur Ne Kadar Dayanabilecek ?


Merhaba,

Değerli Anamur Manşet okurları,

Haftalık yazılarımla artık bende Anamur Manşet ailesine katıldım…

Bölgemizde yılladır muz üretimi yapılıyor ve ülkemizin ekonomisine ciddi katkılar sağlamakta. Ancak son 4-5 yıldır özellikle Manavgat bölgesinde devasa arazilere muz seraları yapıldı.

Küçük aile şirketleri şekline bölgemizde üretim yapılan muz seralarına Manavgat, Serik, Adana, Hatay gibi yerlerde şirketler ve şahıslar maalesef planlama yapılmadan devletinde vermiş olduğu destekle muz seraları yaptılar. Halk arasında “ deneme amaçlı 150 dönüm sera yapıyor adamlar” gibi cümleler kuruldu. Espiri konusu yapıldı ama konu hiç espiri yapılacak bir konu değildi. Nedeni ise; bölgemizin coğrafi yapısı belli yapılacak maksimum sera alanı da belli. Ancak Manavgat ve Adana bölgeleri ova olduğundan devasa seralar yapılması da kaçınılmaz oldu. Manavgat bölgesindeki üreticilerimiz bizlere tepki göstererek hep şunu söylüyorlar: “ne yapalım seraları sökelim mi?” Hayır seraları sökmeyin ama ortada ciddi bir problemler var buna hangi çözümü sunuyorsunuz?

Küresel ısınma ile artık birçok bölgede muz üretimi yapılabiliyor. Artık mesele muz üretimi nasıl yapılır değil muz nasıl para eder veya alternatif ürünler nedir buna doğru evirilmeye başladı. Anamur, Bozyazı ve Gazipaşa da yıllarca kazanılmış deneyimler tecrübeler hazır bir şekilde yapılan devasa seraların hizmetine sunuldu. Anamur’da muz serası yapılan alanlar daralınca üreticiler yeni yer keşfetme peşine düştü ve maalesef kendi ayaklarına sıkarak muzun yetişme alanların genişlemesine neden oldular. Elbette herkes muz üretimi yapabilir. Ama üreticiyi koruma amaçlı kontrollü yapılması gerekirdi. Birde işin pazarlama boyotu var. Ülkenin neresine giderseniz gidin “Anamur Muzu” diye satılıyor. Bu da diğer kanayan yaramız.

Maalesef diyorum çünkü; olan Anamur Bozyazı gibi ilçelerde üretim yapan çiftçilere olacak. Maliyetlerin tavan yaptığı bu dönemde büyük seraların etkileneceği bir durum olmaz. Onlar zaten sürümden kazanıyor. Ama bizim bölgemizde üretim yapan 4-5 dönüm gibi arazilerde üretim yapan çiftçilerimizi zor günler bekliyor.

Diğer bir varsayım ise 2 yıldır hep aynı şey söylendi muz üretimi artıyorsa nüfusta artıyor. Ama son günlerde ki muz fiyatları gösterdi ki bunun böyle olmadığını. Ülkedeki alım gücü ortada iken bu varsayım çok gerçekçi durmuyor.

Yazımın başlığında belirttiğim gibi muzun başkenti olan Anamur ve yakın çevresindeki ilçeler ne kadar dayanabilecek hep birlikte göreceğiz…

Önümüzdeki yazılarımızda üreticinin sattığı fiyat ile tüketicinin aldığı fiyat arasındaki uçurumun nedeni, Kuraklık ve iklimsel değişimlerden nasıl etkileneceğiz gibi konulara değinmeye çalışacağız.

 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde Mersin Stantına Yoğun İlgiÖnceki Haber

Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde Mersin Sta...

45 İlde Hava Kirliliği Değerleri AşıldıSonraki Haber

45 İlde Hava Kirliliği Değerleri Aşıldı

Yorum Yazın