İşyeri Hekimliği Nedir? İşyeri Hekimi Kimdir?
İşyeri hekimliği, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan mesleklerden biridir. Özellikle Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında yapılan 6331 sayılı İSG Kanunu, bu mesleğin ve diğer İSG mesleklerinin çıkmasının dayanak noktalarındandır.
Yeni sayılacak bir meslek olmasına karşın, gerek çalışma şartları gerekse de yüksek maaşı ile dikkat çekmektedir. Üstelik yine İSG Kanunu kapsamında iş yerlerinin işyeri hekimi çalıştırmasının da zorunlu olması, iş imkanlarının da fazla olmasını sağlamıştır. Bütün bunlar, işyeri hekimliği alanına olan bakışı pozitif etkilemektedir.
İşyeri Hekimliği Nedir?
İşyeri hekimliği; iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapan doktorlardır. Bu profesyonel meslek için yapılabilecek en kısa ve en net tanımlama bu şekildedir. Bu meslek grubu, iş sağlığı ve güvenliğinin daha çok sağlık kısmı ile ilgilense de, güvenlik kısmına da ciddi anlamda katkı vermektedir.
İş yerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması için sağlık gözetimi ve ortam gözetimi gibi geniş kapsamlı uygulamalar yapılır. İşyeri hekimleri, sağlık gözetimini diğer sağlık personeli (DSP) ile birlikte yürütür. Bu kapsamdaki görevleri genel olarak şu şekildedir:
İşe giriş muayenesi yapmak
Periyodik muayene yapmak
İşe dönüş muayenesi yapmak
Bağışıklama
Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleme ve giderilmesi için işverene bildirme
Gerekli durumlarda işverenin onayı ile çalışmayı durdurma
Çalışanlara sağlık eğitimi verme
İş güvenliği uzmanı ile işbirliği halinde olma
Buradaki görev ve sorumluluklar, çalışma ortamının daha sağlıklı olmasını sağlar. Yapılan uygulamaların çok büyük bir kısmı koruyucu ve önleyici sağlık uygulamaları şeklindedir.
İşe giriş muayenesi ile çalışanların iş için uygun olup olmadıkları belirlenir. Böylece uygun işe uygun personelin verilmesi sağlanır. Periyodik muayene ise çalışma ortamındaki unsurlar nedeniyle çalışanların sağlıklarında meydana gelen değişimlerin tespit edilmesi için kullanılır. Eğer meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı konulursa, muayene daha kapsamlı ve detaylı olacak şekilde, tüm çalışanlar için yenilenir.
Koruyucu ve önleyici hekimlik uygulamaları haricinde ilk yardım müdahaleleri, acil durumlar için sağlık uygulamaları da işyeri hekimliği görev ve sorumlulukları içerisindedir.
Kimler İşyeri Hekimi Olabilir?
İşyeri hekimi olabilmek için temel şart, tıp fakültesi mezunu olmaktır. Yani sadece doktorlar bu meslek için başvuru yapabilmektedir. Bunun haricindeki kişilerin işyeri hekimliği https://www.temaakademi.com.tr/egitim/isyeri-hekimligi-egitimi yapabilmesi mümkün değildir.
Tıp fakültesi mezunları üzerinde ise herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Mesleğe yeni başlayan pratisyen hekimler ya da uzun zamandır meslekte olan uzman hekimler işyeri hekimi olabilmektedir. Ayrıca YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki tıp fakültelerinden mezun olanlar da bu mesleği yapabilmektedir.
İşyeri Hekimliği Eğitimi
İşyeri hekimliği için temel şart tıp fakültesi mezuniyeti olsa da, bu şartı sağlayan adaylara ekstra bir eğitim verilir. Bu eğitimi başarı ile tamamlamak temel şartlardandır. Ayrıca adaylar, eğitimden sonra İSG sınavına girer ve buradan geçer not almaları durumunda bu meslek için sertifika almaya hak kazanır.
Bu eğitim, toplamda 220 saatten meydana gelir. Eğitimin ilk 180 saatlik kısmı uzaktan eğitim olup, doktorların bunlara katılması zorunludur. İlk 180 saatlik kısım 30 günde tamamlanır. Geriye kalan 40 saatlik bölüm ise saha eğitimi, yani stajdır. Bu kısım ise toplamda 5 günde tamamlanır. Staj, eğitimin tamamlanması açısından zorunludur, yapılmadığında alınan eğitim geçersiz sayılmaktadır.
Toplamda 35 gün süren bu eğitimler, sadece yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Bunun haricindeki kurumların bu eğitimi verme yetkisi yoktur ve yetkisiz kurumların verdikleri eğitimler resmiyette geçerli de değildir.
Uzaktan eğitimlerin 81 saatlik bölümü tamamen eğitim videoları ve benzeri unsurlar şeklindedir. Bu aşamada kursiyerler pasiftir ve sadece videoları dinler, izler. Diğer 99 saatlik bölüm ise zoom üzerinde canlı olarak yapılır.
Tema Akademi, işyeri hekimliği eğitimi için en önemli seçeneklerden biridir. Yüksek kalitedeki eğitimi, staj yeri bulma konusundaki desteği, uygun fiyat avantajı ve ödeme kolaylıkları ile dikkat çeker. Her yıl çok sayıda kursiyeri mezun ederek, işe başlamasını sağlayan bir kurumdur. Kaliteli ve güvenilir bir eğitim için siz de Tema Akademi’yi tercih edebilirsiniz.
Yorum Yazın