Son günlerde fiyat artışlarında en çok dikkat çeken ürünlerden biri de zincir marketlerdeki ithal muz fiyatları oldu. İthal muzun kilosu 25 liradan alıcı bulurken, yerli muzlar ise halde 4-5 liraya satılıyor. Aradaki fiyat uçurumuna rağmen yerli muz üreticisinin malı zincir marketlerde daha çok yer verilen ithal muz satışlarından dolayı elinde kalıyor.
Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, üreticilerin zor durumda olduğunun altını çizerek şöyle dedi;
“Şuanda üretici 6 TL’ye muz üretip, bunu 4 TL’ye satıyor. Zincir marketler bölgemize gelip bizim ikinci kalite dediğimiz muzları alarak kendi marketlerinde bunu promosyonlu olarak satıyorlar. Bunu da 8,5 TL’den satıyorlar. Üreticinin fiyatı da buna göre belirleniyor. Oysa ki muzun üst tarakları dediğimiz birinci kalite muzun fiyatı da 15-20 TL arasında satılıyor. Bunda ise üretici payını alamıyor. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlik var. Bizim üzerimizden oyun oynayan zincir marketlerden alışveriş yapmayalım” dedi.
Zincir marketlerin muzda promosyon oyunuyla üreticiyi soyduğunu vurgulayan Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Zincir marketler muzda üreticinin üzerine oyunlar oynuyor. Zincir marketler bizim muz ticaretimizin yüzde 80’ini ele geçirmiş durumda. Şuanda üretici 6 TL’ye muz üretip, bunu 4 TL’ye satıyor. Zincir marketler bölgemize gelip bizim ikinci kalite dediğimiz muzları alarak kendi marketlerinde bunu promosyonlu olarak satıyorlar. Bunu da 8,5 TL’den satıyorlar. Üreticinin fiyatı da buna göre belirleniyor. Oysa ki muzun üst tarakları dediğimiz birinci kalite muzun fiyatı da 15-20 TL arasında satılıyor. Bunda ise üretici payını alamıyor. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlik var. Hatta aldığımız bazı duyum ve bilgilere göre bizim muzumuzu ithal muza karıştırarak 30 TL’ye de satıyorlar. Çiftçi can çekişiyor ve adeta zor durumda. Çiftçinin evinde ateş yanıyor. Zincir marketler ise çiftçinin aşına su karıştırıyor. Burada yetkililere ve zincir marketlere sesleniyorum. Eğer marketinizi tanıtacaksanız bunu çiftçinin ürünü üzerinden yapmayın. Promosyonunuzu bizim ürünlerimiz üzerinden yapmayın. Kirli ellerinizi bizim üzerimizden çekin. Eğer promosyon yapacaksanız gidin makarna, şeker ve unda yapın. Muzun yakasını bırakınız. Artık girdi maliyetlerini bile hesap edemiyoruz. 15 TL olan naylon şuanda 60 TL’ye çıkmış durumda. Artık ayağımızın üzerinde durmamızın imkanı kalmadı. Böyle giderse çiftçi, kooperatif ve bankalara olan borcunu ödeyemeyecek”
Tarım Bakanınada seslenen Gümüş şöyle dedi;
“Üretici artık can çekişiyor. Artık elinizi taşın altına koyun. Sesimizi feryadımızı duyun. Basına da sesleniyorum; akşam televizyondaki tartışma programlarında siyaseti ve erken seçimi konuşmayı bırakın artık. Eğer böyle giderse aç kalacaksınız. Çiftçi üretemezse açlık gelecek. Derdimiz seçim değil geçim. Tartışma programlarında siyaseti konuşmayı bırakın, çiftçiyi ve üretimi konuşun. Herkes lütfen artık sesini çıkarsın. Çiftçi can çekişiyor. Yarın açlıkla karşı karşıya kalacağız. Lütfen Sesimizi duyun. Hükümet zincir marketlerin üzerine gittikçe, zincir marketler de üreticinin üzerine geliyor. Bizim canımız yanıyor. Feryat figan ediyoruz ama sesimizi duyan yok. Zincir marketler kirli ellerini bizim üzerimizden çeksin. Eğer çiftçi üretemezse 84 milyon insan ne yiyecek. Hiç vicdan ve merhametiniz yok mu? Bu şartlarda çiftçinin yaşama şansı kalmadı. Bu şartlar borçlarımızı ödeyemez hale geldik. Hal Kanunu değişiyor ancak bu değişim ne üreticiye, ne tüketiciye ne de tüccara yarıyor. Değişen Hal Kanunu sadece zincir marketlere yarıyor. Hal Kanunu değişecekse hem üreticinin hem de tüketicinin lehine olmalı. Hal Kanunu rantçıların lehine olmamalı. Bu şartlarda nasıl ekip biçeceğiz. Zincir Marketler bizi soyuyor. Zor durumdayız. Üretim yapmayalım mı? Tarlaları bırakalım mı? Bunu mu istiyorsunuz? Bizim üzerimizden oyun oynayan zincir marketlerden alışveriş yapmayalım” dedi.
Yorum Yazın