EYT Haktır. “Eğer Adalet Varsa, Çıksın Artık Bu Yasa”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EYT Haktır. “Eğer Adalet Varsa, Çıksın Artık Bu Yasa”
DİNAMİK KURS YATAY
Abone ol
EYT Haktır. “Eğer Adalet Varsa, Çıksın Artık Bu Yasa”

Mersin EYT,Mersin Haber,


 EYT Haktır. “Eğer Adalet Varsa, Çıksın Artık Bu Yasa”

EYT(Emeklilikte taşa takılanlar): EYT 9 Eylül 1999 yılından önce sigorta başlangıcı olanlar yani; iş veren, çalışan ve devlet arasında yapılan sözleşmeye göre erkeklerde 25 yıl, kadınlarda ise 20 yıl sigortalı olarak çalışma süresini ve gerekli prim günü koşulunu doldurduktan sonra emeklilik sözü verilmişti. Fakat bu sözleşme ve verilen sözler hiçe sayılarak mağdur olan EYT’liler seçim zamanında kendilerine vaat edilen haklarını alamamaları üzerine ülkenin dört bir yanında bir araya gelerek siyasilere seslerini duyurmaya,  adaleti ve haklarını talep ettiklerini ve adalet tecelli edene dek haklı oldukları davadan dönmeyeceklerini dile getirdiler.

Toplantıda konu ile ilişkin basın açıklamalarında bulunan  Mezitli Belediye Başkanı, Milletvekilleri, SGK Uzmanı Özgür Erdursun ve EYT Federasyonu Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin konuşmalarının detayları haberin devamında yer almakta iken toplantıya katılamayan milletvekillerinden, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer başta olmak üzere “Haklı olduğunuz bu davada yanınızdayız.” mesajı verdiler.

Toplantıya katılamayan ve kesinlikle azımsanmayacak kadar bir nüfusa sahip olan bir diğer kişi ise sayın Dünya Avşarlar Konferedasyonu Genel Başkan Yardımcısı Fatih Küpeli' de “EYT’'lilerle ilgili konuyu yakından takip ettiklerini ve verilen sözlerin tutulması gerektiğini” belirtti.

Neşet Tarhan (Mezitli Belediye Başkanı):

Emeklilikte yaşa takılanlar ve bütün mağdurların hakkına kavuşacakları günü kendi mücadeleleri belirleyecektir.

“Dert erken emeklilik değil, mezarda emeklilik ise hiç değildir” sözlerine değinen Başkan Neşet Tarhan asıl meselenin “çalınan hakkın geri verilmesidir” diyerek tüm EYT mağdurlarına “Demokratik hak arama mücadelenizi destekliyor, yanınızda olduğumu bir kez daha dile getiriyorum. Yolunuz açık olsun, haklıyız ve birlikte kazanacağız.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Alper Turna :

“Mücadele adım adım kazanılır” 

Apler Turna tüm EYT mağdurlarına attığınız her adımda yanınızdayız mesajlarını verdi.

EYT iktidar partilerinin, iktidara gelmeden önce söz verdiği ve iktidara geldikten sonra ise çözmediği bir konudur diyerek şu anki iktidara karşılık “İktidarın 1 yılı var. Ya sözlerini tutarlar, sözlerini tutmazlar ise CHP iktidara geldiği ilk ay EYT’ yi çözecektir.” Açıklamalarında bulundu.

Murat Sürücü (Mersin EYT Derneği Başkanı):

“4447 SAYILI YASA İLE EMEKLİLİK İÇİN YAŞ ŞARTI GETİRİLDİ..”

“Mağduriyetimiz bu yasanın yürürlüğe girmesi ile değil, bu yasanın geriye doğru işletilmesinden kaynaklandı.” diyen Murat Sürücü, “Bizler 9 Eylül 1999 tarihinden önce, SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığına bağlı olarak çalışma hayatına başlarken emeklilik için iki şart bulunuyordu; bunlardan biri hizmet yılı, diğeri ise prim gün sayısı idi. Bu da kadınlarda 20 yıl 5 bin gün, erkeklerde ise 25 yıl 5 bin gün olarak belirlenmişti. 9 Eylül 1999’da 4447 sayılı yasa ile emeklilik için “yaş şartı getirildi.” dedi.

“MAĞDURİYETİMİZ DEVAM ETTİKÇE MÜCADELEMİZ DE DEVAM EDECEKTİR…”

Bizler “kesinlikle erken emeklilik değil” yasanın geriye işletilmesi sonucu elimizden alınan, hakkımız olan emekliliğimiz ile insanca yaşanır bir emekli maaşı bağlanmasını istiyoruz. Mağduriyetimiz devam ettikçe mücadelemiz de devam edecektir” şeklinde konuştu.

Sürücü, amaçlarının emeklilikte hem yaş, hem aylık bağlama oranları maaş engeline takılan tüm çalışanların ve SGK yasalarından mağduriyet yaşayanların gelecekte rahat ve huzurlu bir hayat sürdürebilmesi olduğunu dile getirdi.

Özgür Erdursun (Sosyal Güvenlik Uzmanı):

Konu başlıkları ile sözlerine başladı.

8 Eylül 1999 yılında değişen emeklilik yasasını açıklamasının ardından sözlerine;

EYT’lilerin mağduriyeti

EYT’lilerin hakkı olan paralarını devlete bıraktıkları

Hükümetin ise bu parayı doğru düzgün kullanmadığı

Sistem değişmez ise emeklilerin artık maaş dahi alamayacağı

“TÜİK’in açıkladığı veriler yanlış!”

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye’de 29 milyon kişi çalışıyor. Fakat buna karşılık SGK’nın verilerine göre 24 milyon kişi çalışmaktadır. Bunların ise 1.5 milyonu stajyer ve kursiyer olduğundan dolayı prim yatırılmamaktadır. Bu da demek oluyor ki devletin kasasına yaklaşık olarak 22 milyon kişinin çalıştığı yıllar itibari ile prim yatırılırken resmi verilerde 29 milyon kişinin çalıştığı söyleniyor.

“Devletin SGK konusunda denetim mekanizması yok”

“Sizi geç emekli edeceğiz fakat merak etmeyin daha rahat yaşayacaksınız” denilmişti. Fakat bir kişinin yaklaşık 2.000 TL emekli maaşını göz önüne alacak olursak; 1 yıl maaş alamaması ortalaması 24.000 TL, 10 yıl maaş alamaması 240.000 TL. Ortalama EYT’lilerin 8-10 emeklilikte yaşa takıldığını düşünürsek her bir EYT’li 200-300 bin TL’sini yıllardır alamıyorlar.

“EYT’lilerin paraları nerede?”

2002 yılında SGK’nın gelir-gider karşılama oranı %70 iken ne yazık bu oran hala %70’tir. 

“Peki sizin paralarınız nerede ? Bu milletin paraları nerede ?”

Gönül Boran Özüpak (EYT Yönetim Kurulu Başkanı):

“Biz sıradan ve haklarına sahip çıkan vatandaşlarız.”

Biz bir kar tanesiydik, kar topu olduk. Büyüdük, çığ olduk. Şimdi ise yuvarlanarak tüm Türkiye’de var olduk. Bu davanın hepimizin davası olduğunu herkes benimsedi. Siyasiler evet siz haklısınız derken, hükümetimiz bizi duydu fakat görmezden geldi.

“Bizler YAŞAMA, ÖL dedikleri kesimiz.”

Biz mağdur edilen topluluk olarak anayasal hakkımız olan emeklilikten mahrum edilirken, aynı zamanda SOSYAL YARDIM NİTELİĞİNDE bağlanan emekli maaşlarıyla “yaşama, öl” olarak ilan edildik.

Hükümetimize diyoruz ki “Biz anayasal hakkımızı istiyoruz. Erken emeklilik istemiyoruz!”

Primlerimizi ve vergilerimizi peşinen bizden tahsil ettiniz. Bu doğrultuda bütçeye de asla yük değiliz. Kanunlar sürekli değişiyor fakat her defasında bizler mağdur oluyoruz. Geleceğimiz, çocuklarımız mağdur oluyor.

“Bürokratlar ve vekiller, 1.500-2.000 TL ile 1 ay geçirin alnınızdan öpeceğiz!”

 Üzerimize böyle ters algılar ile gelen ve yasayı reddeden milletvekilleri ve bürokratlar; “gelin siz 1.500-2.000 TL ile hatta ve hatta asgari ücret ile yani 2825 TL ile bir ayı geçirin alınlarınızdan öpeceğiz” dediğimizde ne yazık ki bir cevap dahi veremediler. Niye ? 5 maaş 10 maaş alan bürokratlar maalesef bizim elimizden alınan anayasal hakkımız karşılığında paşa paşa keyifler sürüyorlar. Bize de bu sosyal yardım niteliğindeki maaşlar ile “Bekleyin daha 10 yıl sonra sizi emekli edeceğiz” diyerek bizlere ve ailelerimize böyle zorlu bir süreç yaşatıyorlar.

“Asla kabul etmeyeceğiz.” diyerek sözlerini noktaladı ve ardından Mezitli Belediye Başkanı Sn. Neşet Tarhan kendisine plaket hediye eti. Özüpak ise bu plaketi tüm EYT mağdurları nezdinde aldığını beyan etti.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Kaçak Üretilen (1075) litre Alkollü İçkiye El KoyduÖnceki Haber

Jandarma Kaçak Üretilen (1075) litre Alk...

Başkan Kılınç, Meski'ye Görev ve Sorumluluklarını HatırlattıSonraki Haber

Başkan Kılınç, Meski'ye Görev ve Sorumlu...

Yorum Yazın