© Anamur Manşet 2012- 2024

Yüksek Gelen Su Faturalarına Başkan Seçer Cevap Verdi

Yüksek Gelen Su Faturalarına Başkan Seçer Cevap Verdi



Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer katıldığı televizyon programında bazı konulara açıklık getirdi. Seçer yüksen gelen su faturalarına da cevap verirken, konuyu detaylı şekilde anlattı.

Su faturalarındaki düzenlemeler hakkında konuşan Seçer, “Su faturalarının yüksekliği ile ilgili bana şikayetler geliyor. Biraz yanlış bilgi aktarılıyor biraz da kara propaganda yapılıyor. Özellikle sosyal medya aracılığıyla. Biz yönetime geldiğimizde mesken için 3.18 TL’ye Mersin halkı su tüketiyordu. 3.18 TL metreküp fiyatıydı. Diğer atık su bedeli, ÇTV vesaire onlar ayrı. Benim seçim öncesi bir indirim sözüm vardı. Yüzde 10 indirim yaptık ve bunu 2.90 kuruşa düşürdük. 2020 tarifesinde tekrar bir yüzde 10 fiyat düzenlemesi yaparak, bizim geldiğimiz dönemdeki su fiyatlarına tekrar erişti. Bizim yönetime geldiğimiz tarihten önceki su fiyatı neyse, şu anda meskenlerinde, evlerinde su tüketen yurttaşlarımızın metreküp bedel olarak ödedikleri fiyat aynı” sözlerine yer verdi.


Faturaların, su fiyatlarının yüksekliğinden değil, bu süreçte evde kalan vatandaşların artan su tüketiminden kaynaklı olduğunu vurgulayan Seçer, şunları kaydetti:

“Pandemi sürecinden dolayı iş yerleri kapalı, birçok insan uzun süredir evlerinde ve evlerde su tüketimi arttı. Su tüketimi artınca tabii ki faturalar da aslında su tüketimine bağlı olarak önceki ay ortalamalarına göre daha fazla gelmeye başladı. Yani faturaların yüksekliği su fiyatlarının zamlı olmasından kaynaklı değil kullanılan miktarın artmasından kaynaklı. Biliyorsunuz su bedellerinde kademe olayı vardır. Biz o kademe olayını da kaldırdık. Geçtiğimiz ay virüsten dolayı bazı meskenlere sayaç okumaya da gitmedik. Bir önceki ayların ortalaması ile geçici olarak fatura düzenledik. Hatta bunları ödemeyebilirsiniz, bir kanun değişikliği bekliyoruz ve bunları erteleyeceğiz dedik ki, şu anda 3 ay süreli erteliyoruz. O süre içerisinde sayaç okumaya gidilmemiş meskenlerde bugünlerde gidip sayaç okunuyor ve fatura düzenleniyor. 2 aylık su faturaları var. Bundan kaynaklı, çok su tüketiminden kaynaklı. Vatandaşlarımız bugün şikayet ediyorlar ama bu su fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı değil, bu süreç içerisinde ya kullandıkları süre uzun, o faturalar ya 2 aylık faturalar ya da sürekli evde olmaktan kaynaklı. Biz bunları önümüzdeki günlerde tahsil etmek üzere, şu anda yasalar çerçevesinde yapılabiliyor. Bunları meclis kararı ile erteleyeceğiz.”


“Faturada alınan miktarların tamamı MESKİ’nin kasasına gitmiyor”

Bir vatandaşın kendisine gönderdiği fatura üzerinden örnekler vererek Mersinliler’i bilgilendiren Seçer, “Bir de faturalarda vergi yükü çok fazla. Şimdi elimde bir örnek fatura var. Bir vatandaş bana göndermiş bunu. 422 liralık. Tabi ki yüksek bir bedel ama kullanılan su 41 ton. Bunun su bedeli 244 lira. Çünkü kullanım miktarı yüksek. Ama atık su bedeli 122 lira. ÇTV 19 lira, KDV 29 lira. Vergileri üst üste koyduğunuz zaman bu rakam 422 liraya kadar çıkıyor. Dolayısıyla haklı olarak da yurttaşlarımız faturaların yüksek geldiğini söylüyor. Oysa ki bu toplanan vergileri, KDV alıyorsunuz bunu Maliye’ye yatırıyorsunuz, ÇTV alıyorsunuz bunun yüzde 80’lik kısmını ilçe belediyelerine ödüyorsunuz. Ama bunları ilçe belediyeleri adına da MESKİ tahsil ediyor. Bunların hepsi bütün faturada görülüyor. Yani bu faturada aldığımız miktarların tamamı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kasasına gitmiyor. Maliye’ye gidiyor, alt belediyeye gidiyor, atık su bedeli alıyor bu kanalizasyon yatırımları için. Sadece su bedeli için değil” dedi.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER