Yiğit ; Çorak Anamur'dan Yeşil Anamur'a, Yeşil Anamur'dan Plastik Anamur'a
GÜNDEMYiğit ; Çorak Anamur'dan Yeşil Anamur'a, Yeşil Anamur'dan Plastik Anamur'a
ÇORAK ANAMUR'DAN,YEŞİL ANAMUR'A !YEŞİL ANAMUR'DAN,PLASTİK ANAMUR'A !
Ahmet YİĞİT ; Anamur'un doğusunda Dragon Çayı, batısında Sultan Suyu bulunmasına rağmen, sulama kanallarının olmamasından dolayı, 1960 lı yıllara kadar bu çaylardan sulama suyu olarak çok fazla faydanılamamıştır.
15 Aralık 1964 ve 20 Şubat 1965 yıllarında iki aylık İmar ve İskan Bakanlığı yapan rahmetli Cafer Sadık Kutlay'ın öncülük ettiği sulama kanalı yapımı sayesinde çorak Anamur kısa zamanda, yeşil Anamur'a dönüşmüştür. Ağırlıklı; yerfıstığı, narenciye, buğday, bakla, karpuz, kavun, mısır vb. sebze ve meyve ekilir duruma gelmiştir. Yer yer açık muz, zamanla da örtü altı domates, salatalık, patlıcan vb. sebzeler seralarda yetiştirilmeye başlanmıştır. Geçmişten günümüze iktidar olan hükümetlerin tarım politikasındaki yanlışları ve üreticiye destek verilmemesi birçok ürünün neredeyse yok olmasına neden olmuştur. Özellikle; yerfıstığına ve narenciyeye destek verilmemesi üreticiyi, ekonomik yönden ve emeğin karşılığını alamamasından dolayı alternatif, örtü altı tarımcılığa yönlendirmiştir. Çok değil, bundan 25/30 yıl önce yeşil ovasıyla, görkemli orman yeşilinin kucaklaştığı Anamur, adeta bir plastik ovaya dönüştü!..
Açık tarım yapan üreticinin emeğinin karşılığını alamaması, zorunlu olarak örtü altı tarıma yönlendirdi. İlçenin; özellikle ulaşım sorunu (yollar, hava alanı vb.) turizmin gelişmesinde de engel oldu. 16 yıldır bitmeyen Mersin/Antalya yolu, turizimde, sağlıkta, eğitimde, taşımacılıkta hala ciddi sorun olmakta...
Anamur; uzun sahiliyle, mavi deniziyle, tarihi geçmişiyle, ormanıyla, iklimiyle ve üçüncü, dördüncü deprem bölgesi olmasıyla da birçok insana cazip gelen bir ilçe olmuştur!..
Hızla, plansız bir şekilde artan naylon seracılık, sağlık olarak üreticiyi de, çalışanları da ciddi tehdit etmeye başladı. Ne yazık ki; turizmin gelişmesinde de engel teşkil etmekte.
En önemlisi; neredeyse, evimizin içine kadar giren naylon(plastik) seracılık adım adım bizleri kanser denen belanın içine sürüklemekte!..
Örtü altı seracılık kısa zamanda bizleri ekonomik olarak ciddi rahatlattı.
Ya sağlık olarak!..
Çözüm mü?..
Aslında bir nebze olsa da çözümü kendimiz yaratabiliriz.
Nasıl mı?
1) Alternatif açık tarımın yeniden canlandırılması. Örneğin; Avakado, zeytin, dut, vb. ürünlerin yaygınlaştırılması.
2) Anamur ovasını adeta teslim almış örtü altı seracılığın teşvikle veya gönüllü olarak çekme paylarının en az üçer metre genişletilerek araya; avakado, zeytin, dut vb. meyveler veya sebze ekiminin yapılması için, sağlıklı geleceğimiz adına yapıcı tartışmalar, paneller ve konferanslar düzenlenmesi.
3) Özellikle; anayol altı tarımda kuyu sulama sistemi yer altındaki tuzlu suyun hızla denizden yukarı doğru ilerlediği birçok uzmanlar tarafından söylenmekte. Bu da zamanla tuzun yüzeye çıkmasıyla bereketli toprakların çölleşmesine yol açacaktır. Bundan dolayıdır ki; acilen yapımına başlanan cazibeli sulama sisteminin en kısa zamanda bitirilmesi ve gerekli bürokratik veya ekonomik çıkmazın çözülmesi için hükümetten gerekli desteğin alınması için adımlar atılmalıdır.
Yarını düşünmeden attığımız her adım, çocuklarımızın ve torunlarımızın sağlıklı geleceğini çalmaktır. Sağlıksız bir yaşam; çürümeye yüz tutmuş bir ağaç gibidir. Ne yeşerir ne de yeşertir.
(function(E,n,G,A,g,Y,a){E['EngageyaObject']=g;E[g]=E[g]||function(){ (E[g].q=E[g].q||[]).push(arguments)},E[g].l=1*new Date();Y=n.createElement(G), a=n.getElementsByTagName(G)[0];Y.async=1;Y.src=A;a.parentNode.insertBefore(Y,a)})(window,document,'script','//widget.engageya.com/engageya_loader.js','__engWidget'); __engWidget('createWidget',{wwei:'VIDYOME_WIDGET_123873',pubid:188378,webid:184927,wid:122002,subid:'http://www.anamurmanset.com/'});
İlginizi Çekebilir