Soner Cedit ; Azdan Az Çoktan Çok Mu Gider
GÜNDEMSoner Cedit ; Azdan Az Çoktan Çok Mu Gider
AZDAN AZ ÇOKTAN ÇOK MU GİDER
“Azdan az gider çoktan çok gider” sözü halk arasında bir olaya reaksiyon gösterdiğimizde kullanılan biz söz. Ancak sonunda söyleyeceğimi başından söyleyeyim önümüzdeki dönemde gözüken o ki AZ DAN DA ÇOK GİDECEK…
Neden mi?
Nedenleri aslında her gün daha belirgin hale gelmeye başladı. Bölgemiz muz ve çilek üzerine üretim yapıyor. Bunun yanında köylerimizde de diğer çeşit ürünler üretiliyor. Son günlerde kurda meydana gelen artışlar gübre ve diğer tarım ürünlerdin de bir artış meydana getireceği aşikâr.
Ancak zaten her üründe olduğu gibi tarımsal ürünlerde ciddi bir artış olmuştu. Nasıl bir artış mı? Sizlerle hemen paylaşayım.
Örneğin; gübre fiyatları artmadı maalesef uçtu. Tarımda gübrelemede kullanılan üre çuvalı 150, 200 ,300,400 falan derken şu an ki fiyatı muamma çünkü günlük zam geliyor…
Azot yani Amonyum Sülfat bir ara 80 lira falan zam geldi derken bugün kaç lira haberimiz var mı? Bir şey yazamıyorum çünkü fiyatı yarın değişebilir.
Çilek üreticilerimizin kullandığı gara naylon, siyah naylon dediğimiz malç naylonu 17 TL iken 30 TL civarında…
Plastik ürünlerde peş peşe gelen zamlara alışmıştık belki ama bundan sonra ne olacağı belli değil…
Benzin, motorin LPG zam falan gelmiyor artık resmen zam hava da uçuyor…
Muz içinde çilek içinde ya da ceviz zeytin içinde kullanılan her ürün kalemine zam üstüne zam uçarak geliyor…
Cevize 18.46 dap gübresi atacak köylü vatandaşımız ne kazanacak ki? Zeytine bakım yaparken taban gübresi kullan köylümüz ne kazanacak ki? Bu fiyatlar ile bakım yapabilecek mi?
Zaten bugün herhangi tarım ürünleri ilaç ya da gübre bayisine vardığımızda duyduğumuz cümle “ooo onun fiyatı uçtu ya” cümleye bakar mısınız? Zam geldi değil, fiyatı arttı değil… fiyatı uçtu… bu aslında içinde bulunduğumuz durumu açıkça anlatıyor….
Bütün bunların yanında üretilen ürünlerin halkta meydana gelecek olan alım gücündeki her gün ki düşüşle nasıl karşılık bulacağı aşikâr.
Yani bizler yükselen maliyetler ile yaptığımız üretimin karşısında insanların alım gücündeki düşüşün nerede nasıl bir sonucu olacak bilmiyoruz…
Çok fazla uzatmaya gerek yok aslında basit bir denge var biz üreticilerin üretim maliyetleri her gün yükselirken insanların alım gücü her gün azalıyor…
Yazının en başında da dedim ya azdan az çoktan çok mu gider diye sizce gözüken azdan da çok gideceği yönünde değil mi?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
İlginizi Çekebilir