© Anamur Manşet 2012- 2024

Son Sümer Kraliçesi,Cumhuriyet Kızı Muazzez İlmiye Çığ Anamur'da

Son Sümer Kraliçesi,Cumhuriyet Kızı Muazzez İlmiye Çığ Anamur'da


Özcan Günger / Anamur Manşet ; Sümer ve Hitit araştırmalarının önemli isimlerinden Son Sümer Kraliçesi ve Cumhuriyet kızı Muazzez İlmiye Çığ, Anamur Atatürkçü Düşünce Derneğinin ve Anamur Belediyesinin katkılarıyla düzenlediği konferansta Anamurlularla buluştu.

Dün akşam Anamur Kaşdişlen Kültür Merkezinde saat 19:30 düzenlenen konferansa Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe,siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Proğram saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Nevzat Zengin konuşmasının ardından Yrd. Doç.Dr.Arif Altınbıçak tarafından Muazzez İlmiye Çığ'ın Biyoğrafisi anlattıldı.
Çığ ayrıyeten  Cumhuriyet değinerek ,Cumhuriyet dönemindeki eğitim altını çizdi.Çığ ''Düşünün o kadar yokluk içerisinde devlet hiçbir yerden borç almıyor,Osmanlı Devletinin borçları, yenilmediğimiz halde birinci cihan savaşının borçları bir taraftan borç ödüyoruz .Zaten Osmanlı Devleti batmış vaziyette nasıl kalkındık nasıl yaptık benim aklım ermiyor.Büyük bir eğitim seferberliği başlatıldı bu eğitim öyle bir eğitimdiki Avrupanın  en yüksek eğitimiydi '' dedi.

Son Sümer Kraliçesi’ Muazzez İlmiye Çığ 102 yıllık yaşam deneyimi, Hitit ve Sümer uygarlıkları ve Cumhuriyet üzerine engin bilgi birikimini ve tatlı sohbetiyle anlatmaya başladı.

Konuşmasına çok heycanlı olduğunu değinen Çığ;''Çok heycanlandım ,bu kadar çok dinleyiciyi görmek beni çok sevindirdi.Öğretmenlerimizi tebrik ediyim kutluyayım,en değerli varlıklarımız bence öğretmenlerimizdir.Onları burdan saygıyla anıyoruz.Bende öğretmenlik yaptım dört sene ,çok mutluyudum'' dedi.

Çığ ayrıyeten  Cumhuriyet değinerek ,Cumhuriyet dönemindeki eğitim altını çizdi.Çığ ''Düşünün o kadar yokluk içerisinde devlet hiçbir yerden borç almıyor,Osmanlı Devletinin borçları vede yenilmediğimiz halde birinci cihan savaşının borçları bir taraftan borç ödüyoruz. Zaten Osmanlı Devleti batmış vaziyette nasıl kalkındık nasıl yaptık benim aklım ermiyor.Büyük bir eğitim seferberliği başlatıldı bu eğitim öyle bir eğitimdiki Avrupanın  en yüksek eğitimiydi '' dedi.

Çığ bir buçuk saatlik konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.Son Sümer Kraliçesi’ Muazzez İlmiye Çığ,Anamur'da kaçırılmayacak bir konferansa imza atttı.Konferansın sonunda Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe tarafından elde dokuma kilim hediye edildi.Plaket ve çiçek sunumlarının ardından proğram sona erdi.


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wQ4xpHz3HwQ]





















(function(E,n,G,A,g,Y,a){E['EngageyaObject']=g;E[g]=E[g]||function(){ (E[g].q=E[g].q||[]).push(arguments)},E[g].l=1*new Date();Y=n.createElement(G), a=n.getElementsByTagName(G)[0];Y.async=1;Y.src=A;a.parentNode.insertBefore(Y,a)})(window,document,'script','//widget.engageya.com/engageya_loader.js','__engWidget'); __engWidget('createWidget',{wwei:'ENGAGEYA_WIDGET_88973',pubid:165553,webid:129518,wid:88973});
loading...var SC_CId = "136521",SC_Domain="n.ads1-adnow.com";SC_Start_136521=(new Date).getTime();

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER