© Anamur Manşet 2012- 2024

Ortak Açıklama ; Muz Piyasasını Aşağıya Çekme Girişimleri Var

Manavgat Muz Üreticileri Birliği, Alanya Muz Üreticileri Birliği, Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği, Adana Muz Üreticileri Birliği ve S.S. Akdeniz Muz Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üreticilere ve kamuoyuna yönelik ortak bir açıklama yaparak muz sektöründe fiyatlarla ilgili üretici aleyhine manipülasyon yapıldığını açıkladılar.

Üreticilerin söz konusu algı ve manipülasyon nedeniyle zayıf ve hasat zamanı gelmemiş ürünlerini kesmemelerini isteyen yetkililer, muz piyasasında herhangi bir sorun olmamasına rağmen piyasayı aşağıya doğru çekme girişimlerinin olduğunu vurguladılar. Açıklamada Ağustos ayında da benzer bir girişimin olduğu belirtilerek, üreticiden düşük fiyatla alınan muzun piyasada manav, market ve pazarlarda tüketicilere yansımaması konusuna da dikkat çekilerek şöyle denildi.

DEĞERLİ KAMUOYU

Değerli Üreticilerimiz;

Muz piyasasını yakından takip ediyoruz. Bizler hem tüccar (komisyoncu) hem tüketicilerimizin aynı zamanda üreticilerimiz için muzun piyasada reel değerinde işlem görmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken, hallerde, marketlerde ve  pazardaki güncel durumun araştırmasını yaparak gerekli fiyat tavsiyesinde bulunuyoruz. Ancak geldiğimiz noktada anlam veremediğimiz şekilde şu anda muz pazarında bir sorun olmamasına rağmen piyasayı aşağıya doğru çekme girişimleri devam etmektedir. Mevsimsel olarak tüm meyvelerin azalması ve tezgahtaki yerini kaybetmesinden dolayı muza rağbet artmış olup, satış ve yoğunluğunda şu an için hiçbir problem görülmemektedir. Ağustos ayında muz 21 TL ve piyasada herhangi bir sorun olmadığı dönemde biranda birileri tarafından 18 TL’ye çekilme girişimi hafızalarımızda daha dün gibi endişe edecek şekilde durmakta iken, bugün yine aynı şekilde piyasada yapılmak istenen bir manipülasyon olduğunu görüyoruz.

Değerli üreticilerimiz;

Piyasa devamlı düşecek algısı yapılarak; zayıf ve hasadı gelmemiş muzların işlem görmesi biz üreticilerin piyasada en çok zararı gören taraf olmamıza neden olduğunu belirtmek isteriz. Üreticiler olarak yapmamız gerekenin hasat zamanı gelmiş muzun kesimini yapmak, zayıf muzlarda hasat zamanının beklenilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Her üreticimiz muzunu elbette istediği şekilde istediği fiyata satabilir ama oluşan zararın neticesinin üreticiler olarak hep beraber yaşandığı da unutulmamalıdır. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bu dönemde muz piyasasının devamlı aşağı yöne çekilmeye çalışılması muzun sürdürülebilirlik açısından vahim boyutlara ulaşmış ve üreticilerimizin farklı alanlarda üretime yönelmesine neden olmaya başlamıştır. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Yerli muza sahip çıkılması her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır.

 Değerli kamuoyu;

Yerli muzumuzun kalitesi her geçen gün artmakta  ve ithal muzun marketlerde 80-90 TL bandında olduğunu düşündüğümüzde yerli muza ulaşılmasının avantajı net ortadadır. Ve aynı zamanda üreticiden daha düşük fiyata alınan muzun manav, market ve pazarda  tüketiciye yansımaması konusunu da dikkatlerinize sunuyoruz. Bizler tüccar (komisyoncu), tüketici ve üreticilerimizin hep beraber yerli muzumuza sahip çıkılması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasa belirlenirken şeffaf, anlaşılır ve iletişimin açık olduğu, üreticileri yok hükmünde sayarak kurulan piyasanın ortamı gerdiğini düşünüyoruz. Bütün paydaşların görüşleri alınarak sorun ve problemlerin kaynağının sorgulandığı bir ortamda piyasanın kurulmasının sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

Piyasanın takipçisi olduğumuzu ve üreticilerimizin de; yapılan ALGI’ya kapılmamalarını rica ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.“

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER