© Anamur Manşet 2012- 2024

Nihat Erkan'ın Aynı Anda İki Kitabı ANA YÜREĞİ ve AYŞE GELİN Yayımlandı

Anamur’un ilk gazetecilerinden öykü, şiir ve hikaye  yazarı Nihat Erkan’dan aynı anda iki kitabı Gülnar Yayınlarından çıktı.

Evinde bir araya geldiğimiz Anamur'un ilk gazetecilerinden öykü, şiir ve hikaye  yazarı Nihat Erkan, ANA YÜREĞİ ve AYŞE GELİN kitaplarını imzalayarak bize takdim etti.

 3 Çocuk Babası Nihat Erkan, kitabında, Ana Yüreğini anlattIı. Erkan şöyle dedi;

"Ana yüreği seven insan yaşar..Kavramı üzerine kurulmuş bir yapıttır..Yaşamın sırrı aşkta, inançta, aşkla içtenlik sevgidedir..
Sevmekte ezbere değil bir yaşam iksiri oluşturmakta yatar.SANAT YAŞAMIN İZDÜŞÜMÜDÜR..." Dedi.

 Babası Hakkı Bey’in aileyi geçindirebilme çabasına kitapta kısaca dile getiren Nihat Amca, ağırlıklı olarak annenin kızının rahatsızlığından dolayı onu rahat yaşatabilmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Sabiha Hanım ile evli ve üç çocuk babası Nihat Erkan, bir babanın, neden  ‘Ana Yüreği’ gibi bir kitabı yazma ihtiyacı duyar? Sorusunu içtenlikle yanıtlayan Nihat Erkan’ın cevabı da gelecek nesle bir ders verir nitelikteydi. Erkan bu soruya; “Olum, bir kitabı var etmek, sanat yaşamının özüdür. Konusu neden, nasıl etkilendiğine bağlıdır. Doğru. Ben bir babayım. Anama, doğup büyüdüğüm Alataş Köyü’nde(Mahalle) Nene Kadın derlerdi. Kardeşim Nihal hastaydı. Onu öyle sever, öyle üzerine titrerdi ki, bu beni çok etkiledi. 
Öncelikle burada bir annenin evladının çaresizlikleri karşısında nasıl çabaladığını, kendi yaşamından nasıl ödün vererek onun yaşaması için mücadele verdiğini gördüm. Öncelikle bir ana için evladın ne olduğunu tarif etmeye çalıştım. O duygunun, yüksek değerini belirlemeye çalıştım.” Dedi. 

 

Anneler Gününe Özel Bir Şiir Yazan Erkan'ın Şiiri

O  Kadın Benim Anam.... 
Gözlerinde Güneş
Gülüşlerinde Bahar
Sözlerinde Umut
Bakışlarında Güller Açardı
Yol Kenarındaki Ağaçlarda
Kuşlar Söylerdi Şarkılarını
Anam Güzeldi

"Nihat"Dediğinde
Agzindan Bal Akardı
Yeğenleri "Hala"Derdi
Kardeşim Hasan Da
Çocukluğuna Doyamadan
Uçup Gitti.
Anam
Çok Sevecendi


Yıl Bin Dokuz Yüz Doksan Beşti
Bir Bahar Ayıydı 
Mayisin Onbeşiydi
Üstelik Kurban Bayramiydi
Gunlerden Pazardi
Kızını Üç Gün Evvel Yataklamişti
Pesinden Gidecekti
Kararlıydı
Onsuz Yapamazdı
"Allaha Şükür Onu Ardıma Koymadı"
Diye Mırıldandı
Öyle Rahattı
Öyle Serinkanlı
Öyle Mutluydu
"Egil" Dedi
Bir Öpücük Attı
Gülümsedi
Bir Daha Uyanmadı
Ölüme De Giderken Gülüyordu
Şte O Kadin
Benim Anamdi.


   14/05/2024
Anneler günü anısına...

 

Nihat Erkan Kimdir? 


1937 yılında Anamur Alataş Köyü’nde doğan Nihat Erkan, ilk ve orta okulu Anamurda, liseyi de Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nde okudu.

Daha sonra Yargıtay sınavlarına katılan ve 8. Ceza dairesinde memur olarak göreve başlayan Nihat Erkan, askerliğini Yassıada Koruma Birliği 66. Tümende yaptı. 1963 yılında iş hayatına atılan Erkan, 1967 yılında basına ilgi duyarak ilk makalesini, Doğan Avcıoğlu Yön Dergisinde yazdı. Fıstık yürüyüşleri ve devrimci eylemlerin içinde yer alan Nihat Erkan, Demokratik Sol Çalışmaları nedeni ile 1971’de Cumhuriyet Halk Partisi üyesi oldu. Aynı zamanda yönetimde de görev alan Erkan, o yıllarda Yeni Ortam Gazetesi’nde haftalık konuk yaza olarak Cumhuriyet, Vatan, Ulus, Toplum, Yedigün dergilerinde ve yerel makaleler, kültür sanat içerikli yazılar yazdı. 1973 yılında Mersin İl Daimi encümen üyesi olarak Anamur’a hizmetler veren şair-yazar Nihat Erkan, sivil ;Toplum Kuruluşlarında da yönetici olarak çalıştı.

Erkan’ın, hazırlanmış öykü, anı ve şiir dosyaları da bulunmaktadır. 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER