© Anamur Manşet 2012- 2024

Dünyada Bir İlk, Anamurlu Anneye Kadavradan Rahim Nakli Yapıldı

Dünyada Bir İlk, Anamurlu Anneye Kadavradan Rahim Nakli Yapıldı


Antalya’da Derya Sert’e dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yapıldı. Genç kadın mucize eseri hamile kalıp oğlunu kucakladı. Bebek adını ise nakli yapan Ömer Özkan’dan aldı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan\'ın 9 yıllık hayali gerçek oldu. Rahmi olmadan dünyaya gelen Derya Sert, 2011\'de, 23 yaşındayken kadavradan nakil yapıldığında dünya basınının gündemine oturdu.

Sert\'in, 2013\'teki ilk anne olma denemesi başarısız olmuştu. Ancak son denemede Derya Sert annelik sevinci yaşadı. Sert, hamileliğin 28. haftasında 760 gram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Prof. Dr. Ömer Özkan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal\'ın da katılımıyla hastanede düzenlenen toplantıda konuştu. Özkan, \"Nakil sürecinde gebeliklerimiz oldu. Hem hastayı sıkmayacak hem de zarar vermeyecek şekilde çalışmalarımıza devam ettik. Süreç içerisinde önemli çalışmalar oldu. En son yaptığımız transferin sonucu da mutlu bitti. Dünyada ilk defa yapılan nakle izin veren Sağlık Bakanlığın\'a teşekkür ediyorum. Her türlü alt yapıyı, teknik desteği bize verdiler, bu süreci de yakından takip ettiler\" dedi.

Derya Sert\'in Anamur\'da 18. haftaya kadar gebelik kontrolünü yapan Dr. Taner Kafadar da, “2011 tarihinde kadavradan alınan rahim, Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 7 saat süren ameliyatla nakledildi. Sağlık Bakanlığı\'nın özel izniyle yapılan nakil sonrası Mustafa Sert ile evli olan Derya Sert, bebek sahibi olması için birkaç kez denenen embriyo transferi sonucu gebe kaldı. Ancak kese büyüyemediği için gebelik sonlandırıldı. Geçen 4 Haziran\'da ise 28 haftalık 760 gram erkek bebek dünyaya geldi” dedi.






İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER