© Anamur Manşet 2012- 2024

Dünya Çevre Günü’nde Anamur’un Hali

Dünya Çevre Günü’nde Anamur’un Hali




Mesut GÜVEN / Anamur Manşet ; 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Anamur’umuzun hali.

Bu günün çevre günü olması nedeniyle, kameramı elime alıp Anamur’umuzu gezip, çevreyi ne kadar kirletiyoruz gözlemlemek istedim. Durum vahimdi. Amacım çevre konusunda duyarlılığı arttırmak. Yetkililer niye temizlemiyor yada niye önlem almıyor dan çok, biz niye kirletiyoruz? Atmamamız gerektiğini niye bilmiyoruz? Toplumsal olarak niye duyarlı değiliz?

20 yıla yakın zamandır koca bir şehrin katı atıklarını, 1300 rakımlara taşıyarak çevremizi, sularımızı kendi ellerimizle kirletmekteyiz. Oysa Avrupa Birliğine iyi hazırlanmış bir proje ile biz suyumuzu kirletiyoruz desek, hibe yoluyla bile sorunu çözerdik. Ama kısır çekişmelerle sorunu çözmek yerine öteliyoruz.

Dragon çayının suyu bu mevsimde bile çok az akıyor. Acaba ırmak yataklarına canlıların neslinin yok olmaması için, haberimiz olmadan yapılan HES’ler ve Baraj yetkililerince yeterince su salınıyor mu?

Yeniden inşa edilen üç köyün kanalizasyon atıkları, yeterince arıtılmadan nasıl olurda denize akan Dragon çayına boşaltılır? Büyükşehir, hükümetçe usulüne uygun yapılmayan bu arıtma sistemini neden teslim alır? Basınımızın duyarlılığına rağmen toplumumuzdan neden ses çıkmaz? Anamur halkı daha evvel o ırmağın her noktasında piknik yapıp yüzerken, şimdi piknik için otuz kilometre mesafedeki Dibek mevkiine gitmek zorunda.

Hem Kaş Yaylasına dökülen çöpün suyu, hem de üç köyün kanalizasyonu ve hatta tarım alanlarının drenaj suları ile taşınan ilaç ve kimyasal atıkları denize taşınırken halkımız neden sessiz kalır, sorgulamaz? Tepki göstermez. Yukarıya çöp ve zehir dökerek aşağıdan suyunu içmek, denizine girmek toplumu nasıl rahatsız etmez?

Bu sorunların çözümünü, ilgililerin daha çok çalışmasında, duyarlılığında aramak eksik olur. Asıl çözüm çevre bilincinin aileden, okuldan başlayarak gelişmesi. Sorunların konuşulup, üzerine gidilmesi, kamuoyu yaratılması ile mümkündür.

Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politik ilgiyi arttırmak üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Çoğu insandan kaynaklanan gerekçelerle ormanlar, tarım alanları, meralar, sulak alanlar, tahrip edilmekte, balık stokları azalmakta, Dünyanın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Bunların sonucunda da, türler doğal hızlarından bin kat daha hızlı bir şekilde yok olmaktadır.

Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılmaktadır. Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiği düşünülürse üzerinde yaşadığımız Gezegen ve diğer türler hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen 17.291 bitki ve hayvan türü azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken, biz insanlar yeni türleri keşfetmek yerine, var olan türleri yok etmekteyiz.

5 Haziran Dünya Çevre günü olan bu günden başlamak üzere, önce kendimizden başlayarak, çocuklarımızı, okullarda öğrencilerimizi ve toplumumuzu çevreye karşı daha duyarlı olması için eğitmeye mecburuz. Aynı gemideyiz ve yiyeceklerimiz, suyumuz, oksijenimiz hızla azalmakta. Sorun çaresiz hale gelmeden, Onkoloji hastaneleri çoğalmadan uyanmalı, duyarlı olmalıyız. 
















loading...
var SC_CId = \"136521\",SC_Domain=\"n.ads1-adnow.com\";SC_Start_136521=(new Date).getTime();






Loading... (function(){ var D=new Date(),d=document,b=\'body\',ce=\'createElement\',ac=\'appendChild\',st=\'style\',ds=\'display\',n=\'none\',gi=\'getElementById\'; var i=d[ce](\'iframe\');i[st][ds]=n;d[gi](\"M230348ScriptRootC123131\")[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(\"\");iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](\"M230348ScriptRootC123131\");}var dv=iw[ce](\'div\');dv.id=\"MG_ID\";dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=123131;c[ac](dv); var s=iw[ce](\'script\');s.async=\'async\';s.defer=\'defer\';s.charset=\'utf-8\';s.src=\"//jsc.mgid.com/a/n/anamurmanset.com.123131.js?t=\"+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();








(function(E,n,G,A,g,Y,a){E[\'EngageyaObject\']=g;E[g]=E[g]||function(){ (E[g].q=E[g].q||[]).push(arguments)},E[g].l=1*new Date();Y=n.createElement(G), a=n.getElementsByTagName(G)[0];Y.async=1;Y.src=A;a.parentNode.insertBefore(Y,a)})(window,document,\'script\',\'//widget.engageya.com/engageya_loader.js\',\'__engWidget\'); __engWidget(\'createWidget\',{wwei:\'ENGAGEYA_WIDGET_88973\',pubid:165553,webid:129518,wid:88973});




(function (p, e, r, m, a, t, o) { p[r] = p[r] || function () {(p[r].q = p[r].q || []).push(arguments)}; m = e.createElement(\"script\"), a = e.getElementsByTagName(\"script\")[0]; m.async = 1; m.src = ((\"https:\" === p.location.protocol) ? \"https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/\" : \"http://\") + \"s3.permato.com/js/widget.js\"; a.parentNode.insertBefore(m, a) })(window, document, \"getWidget\"); getWidget(function () { addWidget({ con: \"permatoWidget-14305\", tag : \"anamurmanset.com_1x1_desktop_content\", id: 14305, tid: 18780 }); });














İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER