© Anamur Manşet 2012- 2024

Anamur\'da Düşen Muz Fiyatları Masaya Yatırıldı

Anamur\'da Düşen Muz Fiyatları Masaya Yatırıldı




Özcan Günger / Anamur Manşet ; Anamur Kaymakamlığı Toplantı Salonunda Muz fiyatlarnın düşüşü nedeniyle bir toplantı düzenlendi.

Anamur muz fiyatlarının 2,50 liraya kadar düştüğü bu günlerde ,tedirğin olan muz üreticileri ile Anamur Kaymakamlığı toplantı salonunda ,bir iştişare toplantısı düzenlendi.Toplantıya Anamur Muz-Bir ,Anamur ve Bozyazı Hal Kom.Derneği,Tarım Kredi Kooperatifi ,Ziraat Odası ve Muz üreticileri katıldı.


Anamur İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Niyazi Sarıoğlu yaptığı konuşmada  ; Muz fiyatları sezonun başında 3 liradan başlayıp 2,1 lira ve 2,3 lira seviyesine geldi. Ancak piyasanın bu şekilde düşmesinin genel anlamda bir sebebi yok. Dış piyasalardan aldığımız fiyatlarda muzun bugünlerde ortalama 2,5 lira civarında seyretmesi gerektiği ile ilgili bir kanaate vardık. Bu söylediğim 1. kalite yerli muz fiyatı. Aldığımız duyumlara göre 2 hafta sonraki fiyatlar bile belirlenmiş gibi gözüküyor. Ama böyle bir şey olmaması gerekir. Arz ve talepe göre piyasanın dengelenmesi gerekirken bir grup tüccar arkadaşımızın kendi insiyatifleridahilinde fiyatları indirdikleri ile ilgili bir veriye ulaştık. Bununla ilgili araştırma yaptık. Dolara göre; demir, naylon ve gübre fiyatları yükseldi fakat nedense muz fiyatları geriye doğru gitmeye devam etti. Çiftçiler olarak bugüne kadar sesimizi çıkarmadık. bundan sonra bi komisyon oluşturmaya karar verdik. Bu komisyonda günlük muz fiyatlarını belirlenecek çiftçilere mesaj çekilecek. Komisyonun fiyatının üstünde kesenlere kimsenin bir diyeceği yok ama bunun altında lütfen üretici olarak siz de muz kestirmeyin. 2,5 liranın altına lütfen muz kestirmeyin. Birlik olup ortak hareket edersek üreticilerin gücünü kimse kıramaz. Emeği biz çekiyoruz, alın terini biz döküyoruz ama pazarlamaya geldiği zaman bunu başaramıyoruz. Bütün mevzu bundan kaynaklanıyor.\'\'Dedi.




Muz-Bir Başkanı Mehmet Güzel toplantıda yaptığı konuşmasında; \"Bir haftadır müdürlerim ile çalışıyoruz. 12 ilden fiyat aldık. Bu geminin içinde biz bir aileyiz. Gemiyi bizim yürütmemiz gerekiyor. Muz sezonu başlamadan çiftçiler komisyonculardan para aldıklarından dolayı muzu istedikleri fiyattan satamıyorlar. 99 tane muz sarartma tesisinden hangileri Anamur’un kaderi ile oynuyor ortaya çıkaracağız. Bu komisyon kurularak burdan gönderilen mesajlarla fiyat bilginiz olacak.


Toplantı sonunda alınan karar ile ,Anamur İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü başklanlığında,Anamur Muz-Bir , Anamur Ziraat Odası, üç muz üreticisi ,Anamur ve Bozyazı Hal Derneği ile ortaklaşa muz fiyatlarını belirleme komisyonu kuruldu.






İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER