© Anamur Manşet 2012- 2024

Akkuyu Nükleer Santralinde Çatlak Oluştu İddiası

Akkuyu Nükleer Santralinde Çatlak Oluştu İddiası


Akkuyu nükleer santralinin inşatında büyük bir tehlikenin meydana geldiği , Nükleer santralin inşaatında iki defa çatlak oluştuğu sonrasında ise müdahale edildiği iddia edildi.

İddialara göre ,Nükleer santralde reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde “çatlak” oluştu. Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) müdahale etti, çatlak olan bölüm ya da bölümler tümüyle kırıldı ve yenilendi. Bir kez daha çatlak oluştu. Beton kırıldı ve sorunlu bölümlerde temel yeniden atıldı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Akkuyu sahasında yapımına devam edilen Nükleer Santral’in temelinde kullanılan betonlarda çatlakların oluşmasını meclis gündemine taşıdı.

Başarır vermiş olduğu soru önergesinde; Ruslarla yapılan anlaşma gereği, kilowatt saatini KDV hariç 12.35 Dolar’dan 15 yıl boyunca alım garantisi verilerek Dünya’nın en pahalı elektriğini satın alınacağını hatırlattı. Anlaşmanın yapıldığı Mayıs 2010 tarihinde Dolar kurunun 1.52 TL, bugün ise kurun 6.16 TL olduğunu belirterek kur farkından dolayı kamunun uğrayacağı zararı sordu.

CHP Mersin Milletvekili Başarır, yazılı soru önergesinde;

“Mersin Akkuyu’da inşasına başlanılan, %100 sahibi Rus Devlet şirketi Rosatom olan ancak reklamlarında “MİLLİ ENERJİ” diyerek halkımıza tanıttığınız, herhangi bir kazada %100 Türkiye’nin sorumlu olduğu, 15 yıl boyunca kilowatt saatini KDV hariç 12.35 Dolar’dan dünyanın en pahalı elektriğini satın ama garantisi verdiğiniz, atıklarının nasıl, ne şekilde saklanacağı belli olmayan, çevre ve doğa örgütlerinin, odaların, STK’ların ısrarla yapımına karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinde kullanılan betonda çatlaklar oluştuğu, tespit edilen çatlak betonların kırılarak yeniden yapıldığı ancak yeni yapılan betonda da tekrar çatlaklar meydana geldiği ve yeniden betonların atıldığı basında yer almıştır. Yaşanan bu olay başta Mersin olmak üzere tüm halkımızı tedirgin etmiştir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Herhangi bir nükleer kaza sonucu yüzbinlerce insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan, böylesine önemli bir konuda daha temelinde sıkıntılar yaşanmaya başlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımından vazgeçecek misiniz?
Kilowatt saati KDV hariç 12.35 Dolar/Cent’ten dünyanın en pahalı elektriğini şartsız, koşulsuz 15 yıl boyunca alım garantisi verdiğiniz Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı şu an hangi aşamadadır?
Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında “Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması”nın imzalandığı tarih olan 12 Mayıs 2010 günü Dolar kuru 1.52 TL idi. Bugün itibarıyla Dolar kuru 6.16 TL iken, kurdaki artış nedeniyle, 15 yıl alım garantisi verdiğiniz fiyatın kamuya vereceği zarar ne kadardır?

Gelişmiş ülkeler Nükleer Santrali terk etme kararları alırken, yenilenebilir enerji kaynakları yerine nükleer santrali tercih etmenizdeki ısrarınızın nedeni nedir?
Akkuyu’da ve Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santrallerin atıkları nasıl, nerede saklanacaktır? Ya da söz konusu atıklar için ne yapılması planlanmaktadır?”



Akkuyu\'da çatlak iddiasına, Akkuyu Nükleer AŞ\'den yanıt

Beton zeminde çatlak meydana geldiği iddiaları üzerine Akkuyu Nükleer AŞ. yazılı açıklama yaptı. Çalışmanın uluslararası standartlarda olduğu ifade edildi.
Açıklama şöyle; “Akkuyu NGS’nin birinci ünitesinin temel plakasının betonlama işlemi 8 Mart’ta tamamlanmıştır. Ünitenin temel plakasının beton dökme işlemi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının güvenlik standartları, küresel ölçekte nükleer enerji topluluğunca belirlenen güncel gereksinimlerle Türkiye’de geçerli ulusal ve uluslararası gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu temel plakasının yapımında, bahsedilen gereksinimleri karşılayan, güvenirliliğini ve homojenliğini koruyarak kendi ağırlığı altında yayılıp sıkışma özelliğine sahip, 17 bin metreküpten fazla özel bir beton türü kullanılmıştır. Birinci güç ünitesi çalışmalarının bir sonraki aşamasında, reaktör binasının iç ve dış duvarlarının inşası gerçekleştirilecektir. Akkuyu NGS projesinin inşaatı, nükleer güvenlik gerekliliklerine, yüksek kalite standartlarına ve planlanan takvime uygun olarak devam edecektir.” var googletag = googletag || {}; googletag.cmd = googletag.cmd || [];
var rid=\"mxd-\"+parseInt(Math.random()*9e5); document.getElementById(\'ad\').id= rid; googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().display(\'/36854237/web_anamurmanset.com_similars_native_1\', [\'fluid\'], rid); }); var rid2=\"mxd-\"+parseInt(Math.random()*9e5); document.getElementById(\'ad2\').id= rid2; googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().display(\'/36854237/web_anamurmanset.com_similars_native_2\', [\'fluid\'], rid2); }); (function(E,n,G,A,g,Y,a){E[\'EngageyaObject\']=g;E[g]=E[g]||function(){ (E[g].q=E[g].q||[]).push(arguments)},E[g].l=1*new Date();Y=n.createElement(G), a=n.getElementsByTagName(G)[0];Y.async=1;Y.src=A;a.parentNode.insertBefore(Y,a)})(window,document,\'script\',\'//widget.engageya.com/engageya_loader.js\',\'__engWidget\'); __engWidget(\'createWidget\',{wwei:\'VIDYOME_WIDGET_123873\',pubid:188378,webid:184927,wid:122002,subid:\'http://www.anamurmanset.com/\'});
loading... (sc_adv_out = window.sc_adv_out || []).push({ id : \"632512\", domain : \"n.ads1-adnow.com\" });

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER